Én ingrediens førte til endringer i tarmbakterienes DNA. Det påvirket kroppens evne til å bekjempe sykdom.
Akkurat nå leser andre
Tarmen er en travel møteplass for milliarder av bakterier som hjelper kroppen med å holde seg frisk. Når noe forstyrrer denne balansen, kan konsekvensene bli større enn vi tror.
Ifølge Illustrert Vitenskap har forskere ved Technion-Israel Institute of Technology funnet at en ingrediens i sukkerholdig brus kan forstyrre viktige bakterier i tarmen.
Dette kan igjen forstyrre kroppens evne til å beskytte seg mot sykdom. Men forskerne ser også tegn til at kroppen kan komme seg – om man kutter sukkeret.
Sukkerbrus kan forstyrre tarmens “gode hjelpere”
Tarmen din er full av bakterier som samarbeider med immunforsvaret.
I studien oppdaget forskerne at brus med tilsatt sukker ser ut til å forstyrre en spesiell tarmbakterie som spiller en viktig rolle i immunforsvaret.
Les også
Denne bakterien, som normalt beskytter mot betennelse, endret både DNA og overflate hos mennesker og mus som fikk sukkerholdig brus.
Kroppens forsvarssystem påvirkes
Studien viste at nivået av betennelse steg både hos mennesker og mus etter sukkerinntak.
Forskerne fant tydelige endringer i immunmarkører, altså signaler som viser hvordan immunforsvaret har det.
Dette betyr at sukkeret kan forstyrre kroppens evne til å bekjempe sykdom, noe som kan ha større konsekvenser enn man tidligere har trodd.
Les også
Håp om at kroppen kan hente seg inn igjen
Heldigvis fant forskerne også noe positivt: Da dyrene sluttet å få hvitt sukker, gikk immunforsvaret tilbake til normalen.
Det tyder på at kroppen har evne til å reparere seg selv hvis man kutter ned på sukker. Forskerne advarer likevel mot å trekke raske konklusjoner, siden studien bare ser på én bakterietype.
Hva betyr dette for deg?
Selv om forskerne ikke gir konkrete råd ennå, viser studien tydelig at sukker ikke bare påvirker vekta, men også tarmhelsa og immunforsvaret ditt.
Les også
Kanskje det er på tide å tenke gjennom hva som egentlig er i glasset neste gang du heller opp en brus?