Gode nyheter: Nå kan du ta kreft-test selv hjemme

08/11/2024 13:58

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock
Foto: Olena Yakobchuk / Shutterstock
100.000 kvinner får tilbud om hjemmetest.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Folkehelseinstituttet tilbyr nå hjemmetest for HPV for å redusere forekomsten av livmorhalskreft.

Det er kvinner som sjekker seg sjelden for krefttypen som nå får tilbud om å gøre det hjemme i stedet for hos legen eller gynekologen.

Gjelder 100.000 kvinner
Kvinner som sjelden eller aldri sjekker seg for livmorhalskreft, får nå tilbud om en hjemmetest for HPV, melder Folkehelseinstituttet.

Dette initiativet vil omfatte over 100.000 norske kvinner som enten aldri har tatt en livmorhalsprøve eller som ikke har sjekket seg på over ti år.

Hensikten er å senke terskelen for testing og tidlig identifisere kvinner med HPV, som er en viktig indikator på risiko for livmorhalskreft.

Gjør tilbudet lettere tilgjengelig
Det er verdt å merke seg at hjemmetesten kun viser om man har HPV, men kan bidra til å avgjøre om videre tester er nødvendige.

Målet med dette tiltaket er å redusere forekomsten av livmorhalskreft, og hjemmetestene er allerede tilgjengelige hos alle fastleger i Norge.

"Vi vet at en gynekologisk undersøkelse og en tradisjonell livmorhalsprøve kan være en stor hindring for en del kvinner," forklarer leder for Livmorhalsprogrammet, Ameli Tropé, på Folkehelseinstituttets nettsider.

"Årsakene til dette kan variere fra fysiske skader eller funksjonsnedsettelser til erfaringer med overgrep og seksuelle traumer som har gjort det vanskelig å sjekke seg. Derfor har vi nå innført hjemmetest som et alternativ."

Nytt verktøy
Praktisk sett vil kvinnene få hjemmetesten fra sin fastlege, gjennomføre den selv og sende prøven til Ahus for analyse.

Hvor ofte man bør sjekke seg avhenger av tidligere testresultater eller kliniske symptomer som uregelmessige blødninger og smerter i korsryggen eller underlivet, ifølge Kreftregisteret.

Hjemmetesten gir fastlegene et nytt verktøy for å inkludere flere kvinner i screeningprogrammet, og Livmorhalsprogrammet jobber med planer for å kunne sende testen direkte hjem til de som trenger den.

"Det vi har oversikt over, er hvor lenge det er siden siste prøve, så det er denne informasjonen vi nå bruker når vi sender brev for å orientere om muligheten for hjemmetest," sier Tropé, skriver Din Side.