Hell eddik i vaskemaskinen - du kommer aldri til å gjøre noe annet når du ser hvorfor

01/07/2023 08:16

Henrik R

Livsstil
Eddike i vaskemaskinen
Klesvask kan være veldig kjedelig, men det er jo selvfølgelig alltid deilig med nyvasket tøy. Personlig elsker jeg følelsen og lukten av helt rent sengetøy, og det tror jeg ikke jeg er alene om.

Å vaske klær kan ofte være litt av en utfordring - og spesielt alle rådene om hvordan man best vasker klær, kan være vanskelig å følge. 

Mange klær har måttet lide en tøff skjebne, fordi man har prøvd seg frem med forskjellige vaskemetoder. 

Det er ofte lettest å følge anvisningen som sitter på tøyet, men helt ærlig - det virkersom om mange klesprodusenter bare vil helgardere seg så klærne ikke blir ødelagt når de skal vaskes. 

Der står jo ofte at det kun kan vaskes på 30 grader, men da blir det jo nesten ikke rent!

Men etter å ha kommet over et gammelt husmortips som min venninnes mormor har brukt i åresvis, blir tøyet mitt nå helt rent hver eneste gang. 

Derfor vil jeg gjerne dele dette tipset, så flere slipper å tenke på klesvask som en kjedelig plikt, som sniker seg innpå en så snart skittentøyskurven begynner å bli full. 

Hemmeligheten er hvitvinseddik. Syren i eddiken gjør underverker for klærne dine på flere måter. 

1. Fjerner vanskelige flekker

Legg tøy med vanskelige flekker i et vannbad med 0,5 dl. hvitvinseddik i 30-60 minutter, og vask så etter anvisningen. Flekkene er en saga blott. 

2. Nøytraliserer lukt

Dårlig lukt fra svette og røyk forsvinner med én gang hvis du heller litt hvitvinseddik i skyllemiddelbeholderen på maskinen når du vasker.

3. Motvirker statisk elektrisitet

Visse materialer blir lett statiske når du vasker dem, og det er ikke så fint med en bluse som legger seg inntil kroppen din som et pølseskinn. Selv i dette tilfellet hjelper det hvis du tilsetter litt hvitvinseddik i vaskemaskinen. 

4. Lett å fjerne støv og hår fra husdyr

Noen ganger vasker jeg tøyet rent, men det er fortsatt fullt av hår og støv som tar en evighet å fjerne etterpå. Etter tørking er det mye lettere å bli kvitt uønskede hår og støv som sitter fast i klærne, hvis du har hatt litt eddik i vaskemaskinen. 

5. Mot gule flekker under armene

Har du også merket at hvitt tøy kan få gule flekker under armene? Årsaken kan være svette og deodorant. Med litt hvitvinseddik i maskinen så forsvinner flekkene. 

6. Fjerner flekker fra vaskepulveret

Hell en desiliter hvitvinseddik i rommet til vaskemiddel, og da slipper du å få hvite streker på klærne (som spesielt er synlige på mørkt tøy), som ofte kommer fra vaskepulveret. 

7. Ren vaskemaskin

En annen god ting å huske på er om vaskemaskinen er ren. Det høres kanskje ut som en selvfølge at vaskemaskinen er ren, for den skal jo gjøre tøyet rent. Men selv vaskemaskiner har behov for litt kjærlighet, omsorg og ikke minst rengjøring. Her kan eddiken igjen hjelpe deg. 

Eddiken bidrar til å rengjøre vaskemaskinen, hvilket kan få den til å holde lengre og bli bedre til å gjøre klærne rene og velduftende. 

Jeg håper at du får like mye glede av disse tipsene som jeg har hatt. Del de gjerne videre, så enda fler slipper å bruke hele dagen på å vaske klær. 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.