Magnesium er et essensielt mineral som spiller en sentral rolle i mange kroppsfunksjoner, inkludert mineralabsorpsjon, energiproduksjon, muskel- og nervefunksjon og DNA-produksjon. Over halvparten av kroppens magnesium finnes i beinene, mens resten finnes i bløtvev.
Siden kroppen ikke produserer magnesium selv, må det inntas gjennom kosten eller kosttilskudd. Matvarer som grønne bladgrønnsaker, forsterkede frokostblandinger, frø, nøtter og visse meieriprodukter er gode kilder til magnesium.
Men mange mennesker bruker mindre magnesium enn det som er anbefalt, så kosttilskudd kan være nødvendig. Her er syv helsetilstander der magnesium kan spille en avgjørende rolle:
1. Hjerte- og karsykdommer
Magnesium kan bidra til å regulere blodtrykket ved å utvide blodårene, redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og hjerneslag. Dette er skrevet av mediet Health.com.
Selv om effekten på blodtrykket er beskjeden, kan magnesium kombinert med annen behandling være gunstig. Studier viser at personer med høyere nivåer av magnesium har lavere risiko for hjertesykdom, men mer forskning er nødvendig.
2. Blodsukker og diabetes
Et magnesiumrikt kosthold er assosiert med lavere risiko for type 2 diabetes. Magnesium spiller en rolle i glukosemetabolismen, og lave nivåer kan forverre insulinresistens.
Noen studier viser at et daglig tilskudd på 100 mg magnesium kan redusere risikoen for diabetes med 15 %. Mer forskning er imidlertid nødvendig for å bekrefte denne sammenhengen.
3. Forstoppelse
Magnesium brukes ofte som hovedingrediens i avføringsmidler, inkludert magnesiumsitrat og magnesiumoksid. Disse hjelper til med å regulere fordøyelsen og behandler sporadisk forstoppelse. En anbefalt startdose er 400-500 mg daglig med mye vann.
4. Beinhelse
Magnesium bidrar til beindannelse og styrke. Studier viser at lave nivåer av magnesium kan øke risikoen for osteoporose og benbrudd – spesielt hos eldre kvinner. Kosttilskudd på opptil 290 mg magnesium daglig har vist seg å redusere bentap hos postmenopausale kvinner.
5. Migrene
Magnesium kan redusere frekvensen av migrene ved å redusere blodåreinnsnevring og nevrotransmitteraktivitet. Doser på opptil 600 mg daglig har vist seg å være effektive i noen studier, men behandling bør skje under medisinsk tilsyn.
6. Psykisk helse
Magnesium kan bidra til å redusere symptomer på stress og angst ved å påvirke hjernens kjemiske signaler. Forskning tyder også på en sammenheng mellom lave magnesiumnivåer og psykiske lidelser som ADHD, schizofreni og autisme, men flere studier er nødvendig.
7. Søvnkvalitet
Magnesium har vunnet popularitet som et middel til å forbedre søvnkvaliteten. Mineralet kan regulere døgnrytmen og redusere problemer som snorking, søvnløshet og hyppige oppvåkninger. Forskning viser imidlertid blandede resultater og ytterligere studier er nødvendig.
Magnesiums mange helsefordeler gjør det til et viktig mineral å inkludere i kosten, men det bør tas under veiledning av helsepersonell for å unngå overdosering.