Mange velger å fryse mat for å forlenge holdbarheten og redusere matsvinn.
Det gjelder kjøtt og brød, men absolutt også grønnsaker, som ofte er truet av kort holdbarhet.
De kan oppbevares i fryseren i månedsvis og brukes når behovet melder seg, noe som gjør det til en praktisk løsning i en travel hverdag. Likevel er det én grønnsak som aldri finner veien inn i fryseren: salat.
Salat mister raskt både struktur og friskhet ved frysing.
Dette er fordi salat består av 95 prosent vann, som danner iskrystaller ved frysing. Disse krystallene ødelegger celleveggene, og får salaten til å bli grøtaktig når den tines. Ifølge kulinariske eksperter skyldes dette at «alt vannet inne i salaten fryser til iskrystaller, og disse bryter ned cellestrukturen», skriver mediet Chow Hound.
Den høye prosentandelen vann forklarer også hvorfor salat sjelden sees hermetisert. Her vil det ofte være nødvendig med damping, noe som endrer strukturen til grønnsaken betydelig.
Ønsker du likevel å forlenge holdbarheten på salaten, finnes det metoder for å effektivisere den.
Kristin Marr, grunnlegger av Live Simply, anbefaler en enkel metode: "Legg salatblader i en ziplock-pose med papirhåndklær, forsegl og avkjøl."
Hun understreker at fuktighet er en stor fiende, men litt riktig fuktighet kan forlenge levetiden til bladgrønnsaker.
For de som ønsker å bruke salat i retter etter langtidslagring, kan purering og påfølgende frysing være et alternativ som egner seg spesielt godt til supper og kokte retter.
Med riktige forholdsregler kan du derfor finne løsninger på utfordringene med å lagre den populære grønnsaken lenger.