Her er den vitenskapelige forklaringen på at mange ofte våkner like før vekkerklokken ringer

08/11/2022 07:51

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er faktisk en vitenskapelig forklaring på hvorfor mange mennesker våkner like før alarmen.

Mange har nok forsøkt å våkne dødsslitne og håpe at det fortsatt er flere timer til vekkerklokken eller alarmen ringer.

Ofte er det imidlertid slik at det bare er noen få minutter igjen, og mange har kanskje lurt på hvordan det har seg at du ofte våkner RETT før alarmen eller vekkerklokken ringer.

Men det er faktisk en god og vitenskapelig forklaring på dette. Lytt til den nedenfor.

Ifølge Ladbible er forklaringen å finne i en gruppe nerver kalt nucleus suprachiasmaticus (SCN), som ligger i hypothalamus i den fremre delen av midthjernen.

Ifølge Videnskab.dk er denne gruppen nerver den primære biologiske "klokken" hos pattedyr og dermed også hos mennesker.

SCN bidrar til å kontrollere både blodtrykk, kroppstemperatur og menneskelig oppfatning av tid.

Nervegruppen "bestemmer" når du føler deg sliten og når du føler deg frisk, så nå vet du "hvem" du har skylden når du er for sliten til å våkne om morgenen...

SCN prøver å vekke deg når du burde være sunn, men grunnen til at du noen ganger våkner like før alarmen din, selv om du kanskje ikke er superfrisk, er at nervegruppen prøver å treffe rutinen du følger.

Derfor vil folk som vanligvis legger seg og står opp til samme tid hver dag, oftere oppleve å våkne like før vekkeren eller vekkerklokken ringer enn folk som legger seg og står opp på forskjellige tidspunkter fra dag til dag.

Dette skyldes at kroppen med en vanlig rutine kan finne ut hvordan man regulerer søvnproteinet PER riktig, noe som gjør at vi føler oss trette til rett tid om kvelden og friske til rett tid om morgenen.

Nøkkelen til en god søvn og å våkne opp uten alarm, men fortsatt til rett tid, er å gå til sengs og stå opp på omtrent samme tid hver dag.