FN-sjefen: "Vi taper kampen om livet"

08/11/2022 07:23

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
FNs generalsekretær António Guterres, som talte på det årlige klimatoppmøtet, kom med en bekymringsfull kunngjøring.

I øyeblikket avholdes det årlige klimatoppmøtet i regi av FN, som i år holdes i Egypt, det såkalte COP27-møtet.

Siden FN som sagt er arrangør av konferansen, har også FNs generalsekretær António Guterres sparket i gang toppmøtet med en tale om den globale klimasituasjonen.

Og skal man tro Guterres, ser det ikke bra ut. I denne talen sier Guterres blant annet at verden akkurat nå er i en kamp for liv som den er i ferd med å tapte.

– Vi har valget mellom klimasolidaritet eller kollektivt selvmord. Vi er på full fart mot klimahelvete. Menneskeheten har et valg: å samarbeide eller gå til grunne, sa Guterres i en kort tale på COP27 i Sharm el Sheikh.

Guterres sier at en pakt mellom verdens rikeste og fattigste land er nødvendig for å akselerere overgangen fra bruk av fossilt brensel til fornybar energi over hele verden, og ikke bare i rike land.

I tillegg håper Guterres på mer finansiering fra de rike landene, slik at de fattige landene får bedre mulighet til å redusere klimagassutslippene og generelt håndtere lokale klimautfordringer.

Spesielt mener Guterres at USA og Kina har et spesielt ansvar, siden de er verdens to største økonomier.

Det internasjonale samfunnet må komme til enighet i Egypt innen to uker om hvordan de verste konsekvensene av klimaendringene skal avverges. COP27 begynte i går, søndag og slutter fredag 18. november.