Søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum vet hva som skal til for å sove godt. Etter 15 år med forskning på søvn, følger hun selv fire enkle – men viktige – rutiner.
I et inverju med magasinet Woman deler hun sine personlige søvnrutiner som hjelper henne med å sove bedre om natten. Og avslører én god vane hun skulle ønske hun klarte å få på plass …
1. Fast leggetid og kryssord før sengetid
Kornum legger seg klokken 22.30 – nesten uansett. Senest 23.00, ellers går det utover søvnen. Hun har også kvittet seg med mobilen på soverommet. Ikke fordi hun var på TikTok eller leste jobbmail – men fordi selv uskyldige mobilspill stimulerte hjernen for mye.
"Jeg trodde kabal og sudoku hjalp meg å slappe av. Men de er laget for å holde deg i gang", sier hun.
Nå løser hun kryssord i stedet. Det gjør henne "helt tom i hodet" – og dermed søvnklar.
2. Rolige kvelder uten nyheter og drama
Søvnen begynner lenge før man legger seg, ifølge Kornum. Etter kl. 21 er det nedtrapping som gjelder: Hun sitter i sofaen, strikker og ser på noe lett underholdning – aldri nyhetene eller intens drama.
"Jeg trenger en lang innflyvningsfase til søvnen", sier hun.
Å roe ned i god tid før leggetid gjør det lettere for kroppen å slippe stress og spenninger – og gjør innsovningen kortere og søvnen dypere.
3. Null kaffe etter kl. 17 – helst før
Et annet fast prinsipp: Ingen kaffe etter kl. 17. Gjerne før. Koffein henger lenge i kroppen og kan ødelegge nattesøvnen selv om du føler deg trøtt.
"Jeg kjenner det veldig godt. Den siste koppen tar jeg senest ved firetiden", sier hun.
For de fleste bør kaffen droppes etter ettermiddagen – selv om man ikke føler seg "koffeinfølsom".
4. Hun drømmer om morgenrutiner – men er for trøtt
Den gode vanen hun skulle ønske hun hadde? En fast morgenrutine.
Hun vet det er bra for døgnrytmen, og anbefaler det gjerne: Litt yoga, en rask gåtur, eller noe fysisk som "hjelper kroppen til å våkne".
"Jeg har tenkt tanken 400 ganger", ler hun. "Men jeg er rett og slett for trøtt om morgenen."
Forskning viser at morgenlys og bevegelse tidlig på dagen gjør det lettere å sovne og sove godt – men selv søvneksperter er ikke perfekte.