Hva er best: Induksjon eller gass - og hvorfor?

07/07/2025 18:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
To helt forskjellige kokemetoder er satt under lupen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Mange liker å ha et eller to gassbluss i moderne kjøkken - bar til wok og greier - tror man.

Har du hørt noen si "Nå koker vi med gass!"? Den frasen burde pensjoneres. I dag er det nemlig "Nå koker vi med magneter!" som gjelder. For induksjon er ikke bare bedre for miljøet – det er raskere, tryggere og mer effektivt enn gass.

Kok opp vann på rekordtid
Gass har lenge hatt rykte på seg for å være raskt, men induksjon er faktisk enda kjappere. Ifølge tester fra Consumer Reports kan induksjon koke vann 20–40 prosent raskere enn de beste gassblussene. Det betyr mindre venting og mer tid til å nyte maten.

Det skriver Popular Science.

Mindre varmetap – mer effektivitet
Når du lager mat med gass, går mesteparten av energien rett ut i lufta som svette og varm kjøkkenluft. Faktisk er gassbluss kun rundt 30 prosent effektive, mens induksjon utnytter hele 85 prosent av energien til å varme maten. Resultatet? Du slipper å svette over varme bluss, og strømregninga krymper.

Sunnere luft hjemme
Gass er ikke bare en økonomisk og klimamessig utfordring – det kan også være helsefarlig. Brenning av naturgass slipper ut nitrogenoksider (NO2) som kan gi luftveisplager, spesielt hos barn. En studie fra 2024 anslår at gasskomfyrer i amerikanske hjem bidrar til 50.000 tilfeller av barneastma. I tillegg kan gass slippe ut kreftfremkallende stoffer som benzen – selv når komfyren er avskrudd.

Tryggere – og smartere
Har du noen gang glemt å skru av gassblusset? Med induksjon er dette ikke lenger en risiko. Induksjonstopper blir nemlig ikke varme med mindre det står en gryte på dem. Tar du vekk kjelen, slutter varmen umiddelbart – og de fleste topper slår seg automatisk av etter kort tid. Ingen åpen flamme, ingen gasslekkasjer, og mindre brannfare. Det er trygt – spesielt om du har små barn som liker å utforske.

En liten ulempe? Kanskje…
Det største ankepunktet mot induksjon er at du kanskje må investere i nye kjeler. Induksjon krever kokekar som er magnetiske – stål eller jern fungerer, men ren aluminium gjør ikke det. En kjapp test: Hvis en magnet sitter fast på bunnen av gryta di, kan du bruke den. Hvis ikke, finnes det adapterplater, men de bremser hastigheten betraktelig. I tillegg kan glassoverflaten på induksjonstopper skrapes opp om man ikke er forsiktig, og de kan være litt dyrere å kjøpe.

Induksjon er raskere, mer energieffektivt, tryggere og gir bedre inneklima enn gass. Kort sagt: Du sparer tid, penger, og helsa di. Hva venter du på? Si farvel til åpen flamme og hei til fremtidens kjøkken – du vil ikke angre.

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret: