De fleste foreldre mister mye søvn de første årene av barnets liv, og det kan få store konsekvenser for psykisk helse.
Søvnekspert kommer med 5 gode tips til hvordan foreldre bør takle mangelen på søvn.
Mangel på søvn er en velkjent utfordring for nybakte foreldre. Som forelder til et spedbarn er det slett ikke utenkelig å miste 1-2 timers søvn hver natt de første leveårene, noe som kan summere seg til over 700 timer tapt søvn på bare ett år.
Denne typen søvnmangel er ikke til å leke med, og det kan også få store konsekvenser for foreldrenes psykiske helse.
'Reaksjoner på avbrutt søvn og søvnmangel varierer betydelig mellom foreldre. Noen tilpasser seg relativt lett å sove i intervaller og opplever hovedsakelig mildere symptomer som glemsel og litt irritabilitet. De drømmer om en uforstyrret natt, men kommer seg gjennom. For andre blir konsekvensene fort mer alvorlige, med emosjonell labilitet, hukommelsesproblemer, og i noen tilfeller sinne eller angst», avslører Mia Bjørnfort, søvnkonsulent i Moonboon i en pressemelding.
Mia Bjørnfort understreker at det er avgjørende for foreldre å gjenkjenne og møte disse utfordringene proaktivt.
"Når du er rammet av søvnmangel, kan selv små utfordringer med babystell og husholdningsoppgaver føles overveldende. Det er viktig å søke støtte og ikke nøle med å be om hjelp når det trengs, " sier hun.
Ekspertens 5 gode tips for å håndtere mangelen på søvn best mulig
For å håndtere mangelen på søvn som nybakte foreldre, er det viktig å navigere i det utfordrende landskapet med søvnmangel med både forståelse og en god strategi.
I den forbindelse har Mia Bjørnfort 5 gode tips til hvordan nybakte foreldre bedre kan håndtere utfordringene som mangel på søvn gir.
1. Ha realistiske forventninger:
Å ha realistiske forventninger endrer ikke barnets søvn, men det endrer foreldrenes evne til å klare det. Derfor er det viktig å forstå at babyer naturlig våkner mange ganger i løpet av natten, ofte langt utover de første månedene. Ved å akseptere dette fra starten, kan foreldre bedre mentalt forberede seg på de lange nettene med vugging, mating og trøst som kan strekke seg over de første årene. Denne aksepten kan skape et grunnlag for å finne løsninger som maksimerer søvnen for hele familien.
2. Skap gode forhold for søvn med bedre kunnskap om søvnens biologi:
Man kan ikke bare få et barn til å sove – barn sover når de er slitne og betingelsene for søvn er tilstede. Ved å fordype seg i hvordan barnas søvn faktisk fungerer, kan foreldrene bedre legge til rette for disse forholdene. I all sin enkelhet handler det om å forstå at barns søvn i stor grad påvirkes av dagens aktiviteter, hvilket søvnhjelpemiddel foreldrene tilbyr og barnets individuelle søvnbehov.
3. Benytt deg av atferd og verktøy som gir mer og bedre søvn:
Det finnes mange verktøy som kan hjelpe søvnen på vei, på samme måte som spesielle typer atferd kan gi mer og bedre søvn. For eksempel kan slyngevugger, og kontakt-lur, hvor barnet sover nær en forelder, ofte fremme søvn uten store anstrengelser.
4. Gjør praktiske oppgaver mens babyen er våken:
Å planlegge praktiske oppgaver for 'når babyen sover' kan gi opphav til en stressfølelse dersom babyen ikke 'bare' sover. Selv den minste babyen kan ofte være med på å lage praktiske ting, slik at babyens lur i stedet blir en tid for avslapning og egenomsorg.
Selv en bitte liten lur kan gi akkurat det pusterom som bærer forelderen gjennom resten av dagen. Hvis du derimot har planlagt praktiske ting og luren enten ikke skjer eller slutter før du er ferdig, så kan det føles som vondt i magen og som om babyen 'aldri sover' og at du aldri oppnår noe'. Og det er stressende fordi det kan forsterke følelsene av å "være den ene" uten pauser.
5. Hold deg til døgnrytmen
Når søvnmangelen blir overveldende, er det lett å skli inn i en rutine der morgenene strekker seg bak trukket gardiner og dagene blir mindre aktive. Men denne tilnærmingen kan paradoksalt nok forverre søvnproblemene - uten noen "hjelp" fra buktens oppvåkninger. For å motvirke dette er det viktig å opprettholde en regelmessig døgnrytme for hele familien, inkludert babyen.
Pass på at du står opp til samme tid hver dag og utsett deg gjerne for mye dagslys tidlig på dagen. Det er også viktig å holde dagen aktiv; små aktiviteter, selv så korte som en fem-minutters dans i stua, kan signalisere til kroppen at det er på tide å være våken. Ved å opprettholde en tydelig forskjell mellom dag og natt i forhold til lys og aktiviteter, støtter du både din egen og babyens evne til å opprettholde en sunn døgnrytme og søvnbalanse.
Ved å følge disse tipsene kan foreldre forhåpentligvis ikke bare forbedre sin egen søvnkvalitet, men også støtte barnets søvnmønster. Mia Bjørnfort legger også til at det er viktig å holde på håpet og huske at denne fasen er midlertidig.
"Selv om det kan føles uendelig, vil det komme en tid da barnet ditt sover gjennom natten, og du vil begynne å få mer jevn søvn. Inntil da, husk å ta vare på deg selv og hverandre, " avslutter Mia Bjørnfort.