For lite søvn kan gi store konsekvenser både for humøret og for helsa. Det viser en lang rekke studier som slår fast det samme:
Nok søvn gir mindrebedre både fysisk og psykisk helse, og påvirker alt fra humør, hukommelse og vekt, for å nevne noe.
Men hvor mye søvn er det ideelle?
Nå viser det seg at mengden søvn som de sunneste blant oss får, varierer fra land til land, ifølge en ny studie.
Det skriver forskning.no.
I noen land sover folk kortere og anser det for ideelt. I andre land sover folk lenger og mener det er det riktige.
Men har folk dårligere helse i land der de i snitt sover kortere enn i andre land? Det ville forskerne bak en ny studie finne ut av.
Ikke "one size fits all"
Forskerne har sammenlignet søvn- og helsedata for over 5.000 personer fra 20 land.
De målte hvor lenge folk sov i snitt og koblet dette til data for ulike nasjonale helsemål som fedme, hjertesykdom, diabetes og forventet levealder.
Konklusjonen overrasket forskerne. Det viste seg at det ikke finnes en fasit som gjelder for alle.
"Basert på våre funn så må kanskje rådet om å få deg åtte timers søvn justeres i tråd med kulturelle normer", sier professor Steven Heine fra University of British Columbia i Canada.
Han er en av forskerne bak studien.
"Det er ingen one-size-fits-all-mengde med søvn som funker for alle", sier Heine.
Store forskjeller
I Øst-Asia er det vanlig at man sover i snitt 6 timer og 18 minutter i døgnet. I Vest-Europa er det vanlig å sove 7 timer og 52 minutter.
Det interessante som studien viste, var at det ikke handler om antallet timer, men om man sover like mye som det som blir ansett som optimalt i den kulturen man bor i.
"Dette tyder på at den ideelle mengden søvn, er den som matcher det som anses som den optimale mengden søvn i kulturen der du bor", sier Christine Ou, en av de andre forskerne bak studien.
Konklusjonen er at både for mye og for lite søvn henger sammen med dårligere helse. Men hvis man sover omtrent lite mye som det som er gjennomsnittet der man bor, lever man sunnest.
"Ikke bekymre seg"
"Dette er etter mitt syn en veldig interessant, viktig og morsom studie. Den viser med all tydelighet at det ikke finnes én optimal søvnlengde for alle", sier hjerneforsker og professor Kristine Beate Walhovd til Forskning.no.
"Man bør heller begynne å bruke tiden sin på mer fornuftige ting enn å bekymre seg om søvn og å sove tiden bort", mener professoren