Hvorfor får jeg kviser? Her er 12 matvarer som kan gi akne

25/07/2017 09:00

Anniken Hauge

Livsstil
Problemer med bumser og akne så skal du holde dig fra disse madvarer
Foto: Shutterstock
Alle har problemer med akne (kviser) på et eller annet tidspunkt i livet. Men siden akne er et komplekst problem, så er det vanskelig å avgjøre hva som forårsaker et utbrudd og hvorfor noen mennesker har mer problemer med kviser enn andre.

Forskere har vist at det er er en forbindelse mellem akne og kost. Det sies at noen fødevarer kan forårsake kviser eller forværre utbruddet. Derfor råder mange leger og kosmetologer å utelate visse typer matvarer fra kosten i en bestemt periode, for å se om det bidrar til å rense huden og løse kviseproblemet. 

Hvorfor får jeg kviser?

1. Søtsaker

Småkaker, godteri, sjokolade og kaker er alle matvarer med et høyt sukkerinnhold. Det er ikke bra å spise for mye søtsaker, ikke bare for hudens skyld, men også hele kroppen. Hvis du har en søt tann, så prøv noen sunnere muligheter som honning eller frukt. Du vil raskt se resultater i forhold til kviser. 

2. Dyrefett

Animalsk fett er en av de fødevarene som gir kviserm fordi det presser på talgkjertlene under huden, hvilket utløser akne. Vegetabilsk fett er derimot veldig sunt, da det fremmer hudens helse og forhindrer hudens aldring. 

 

3. Bacon

Da bacon er fylt med fett, kan spising bidra til utvikling av kviser. prøv å unngå eller begrens inntaket så mye som mulig. Du vil raskt se resultater.  

4. Reker

Reker er ikke godt for huden, da inntak ofte utløser akneutbrudd. Reker har et høyt innhold av jod, hvilket ikke er bra for helsen. De inneholder også allergener, hvilket kan føre til akne og hudutslett. Prøv derfor å unngå å spise reker, eller begrens inntaket så mye som mulig. 

5. Pommes frites

Hvem elsker vel ikke pommes frites? Men pommes frites er en av hovedårsakene til utbrudd av kviser, da de er laget av olje og stivelse. Velg sunnere alternativer av hensyn til helsen.

6. Boksemat

Boksemar er kanskje godt og enkelt å tilbrede, men det er ikke godt for huden din. Boksemat vil forverre problemer med kviser. Disse forarbeidede fødevarene på boks inneholder også  ofte mange kjemikalier, som er usunne for hele kroppen og ikke bare huden. 

7. Krydret mad

Vidunderlig mat som gir kviser? Krydret mat kan fort bidra til utvikling av kviser. Vi vet alle at krydret mat ikke er bra for fordøyelsen, og da fordøyelsessystemet er tett forbundet med kroppens helse, inklusiv hudens helse, så er det helt normalt at krydret mat fører til akneutbrudd eller andre hudproblemer. Hvis du ønsker å bli kvitt kvisen; spis mindre krydder.

 

8. Høyglykemisk mat

Høyglykemisk mat er fødevarer som har en tendens til å bli raskt nedbrutt i kroppen etter inntak, hvilket hever nivåene av glukose i blodet og utløser et 'insulinsjokk'. Disse fødevarene kan utløse hormonelle svingninger og dermed akne. 

Brød, hvit ris, pommes frites, forarbeidede frokostprodukter, småkaker, sjokolade, kaker osv er alle høyglykemiske fødevarer. For en bedre helse og en sunn hud bør du unngå disse fødevarene. Prøv i stedet å spise sunnere mat som frukt og grønt, søtpoteter, fullkorn osv. 

9. Rødt kjøtt

Rødt kjøtt betraktes som en av fødevarene som gir kviser. Hvis du elsker rødt kjøtt, så sørg for å spise storfe som er foret med gress og ikke korn. Kjøtt fra storfe som er foret med korn, inneholder mer omega-6, hvilket er kjent for å øke betennelsen i kroppen, hvilket bidrar til akneutbrudd.

10. Melk

Vi vet alle at melk gir kroppen mange fordeler. Melk, og spesielt skummet melk, fremmer dog inflammasjon i kroppen, påvirker insulinet og øker oljeproduksjonen, hvilket alt sammen fører til utvikling av akne. 

 

Derfor vil kutting av disse matvarene hjelpe å avgjøre om det er de som gir deg kviser. Hvis huden din hovner opp, bør du være forsiktig med å drikke det. Økologisk melk er et bedre alternativ, da det ikke inneholder hormoner som bare vil forværre kvisene.

11. Koffeinnholdige drikkevarer

Kaffe, te, energidrikk, brus, sjokolade og til og med smertestillende midler inneholder koffein. Koffein stimulerer produksjonen og frigivelsen av stresshormoner fra adrenalinkjertlene, hvilket vil øke stressnivået. For mye stress er  ikke godt for kroppen, inkludert huden som utløser akne ved inntakt.

Koffein forstyrrer også søvnen din. Normalt vil ikke huden din få nok tid til å regenerere og avgifte hvis du ikke får nok søvn. Det vil bare gjøre det enda verre.

12. Alkohol

Alkohol er kjent for å forsårsake kviser. Alkoholforbruk fører til økt varmeindeks, svette og varme. Som et resultat vil hudens porer bli tilstoppet, hvilket fører til et kviseutbrudd. Alkohol er også kjent for å ha en dehydrerende virkning på kroppen, hvilket vil tørke huden og ut bidra til mer alvorlige problemer med akne.