Ekspertene er krystallklare. Likevel fortsetter mange å gjøre samme feil år etter år.
Akkurat nå leser andre
Julen er tid for ribbe, pinnekjøtt og kos rundt bordet. Samtidig er det også høysesong for tette avløp og store problemer i norske kommuner, ifølge eksperter Dagbladets DinSide har snakket med.
Årsaken er ofte fett fra julematen som havner i vasken.
Fettet forsvinner ikke – det setter seg fast
Mange tror at fett som helles i vasken bare skylles bort.
I virkeligheten legger det seg som et seigt belegg inne i rørene. Over tid kan dette føre til full stans i avløpet, tilbakeslag og i verste fall vannskader i boligen.
I tillegg fungerer fettet som ren julemat for rotter. Kommunikasjonsrådgiver Espen Borge i Tryg Forsikring sier at fett i rørene blir som en buffet for skadedyrene.
Les også
Ofte er det «den siste dråpen» som gjør det
Ifølge Borge er det sjelden én enkelt oppvask som alene skaper problemene. Det handler heller om oppsamling over tid.
«Ofte er det den siste dråpen som får det til å renne over», sier han til DinSide.
Oppvasken etter julemiddagen kan dermed bli det som utløser tette rør, særlig hvis det allerede har samlet seg fett i systemet.
Kommunene merker tydelig juleeffekten
I kommunenes avløpsanlegg merkes julebordsesongen godt.
Koordinator for vann og avløp i Tromsø kommune, Kjell Christian Røshol, forteller at store mengder fett, spesielt fra ribbe, skaper problemer.
Les også
Fettet tetter filtre, forstyrrer renseprosessen og legger seg i rørene. Resultatet kan bli propper i systemet, og i verste fall at kloakk presses tilbake og kommer opp i kjellere hos huseiere.
Slik unngår du problemet
Ekspertene er tydelige på hva som bør gjøres:
Fett fra ribbe og annen julemat skal få avkjøles og stivne, før det skrapes over i en tett beholder og kastes i restavfallet. Større mengder kan leveres på gjenvinningsstasjonen.