Kjøper du drikke med kunstige søtstoffer må du lese dette

05/05/2025 18:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: MDV Edwards / Shutterstock
Kunstige søtstoffer lurer hjernen – får stikk motsatt effekt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Et nytt, banebrytende studie avslører at kunstige søtstoffer som sukralose kan ha en uventet og uheldig effekt på kroppen – ved å skape en illusjon av metthet i hjernen, uten at kroppen faktisk reagerer. Resultatene kaster nytt lys over hvordan kroppen vår forholder seg til såkalte "sunnere" alternativer til sukker.

Hjernen tror det er sukker – kroppen svarer ikke
I studien, publisert i det anerkjente tidsskriftet "Nature Metabolism", deltok 75 personer i normal vekt, overvekt og fedmekategorien. Forsøkspersonene fikk servert tre ulike drikker: én med vanlig sukker, én med kunstig søtstoffet sukralose (E955), og én med vann.

Etter inntaket ble deltakerne undersøkt med MR-skanning, blodprøver og spørsmål om metthetsfølelse. Det interessante var at hjernen reagerte likt på både sukker og sukralose – den trodde det var ekte vare. Men kroppen sa noe annet.

Ved inntak av ekte sukker ble det målt tydelig utskillelse av metthetshormoner som leptin og GLP-1. Disse hormonene sier fra til hjernen at kroppen er mett. Men etter inntak av sukralose kunne forskerne ikke finne spor av slike hormoner i blodet.

Økt sult og cravings
"Hjernen lar seg rett og slett lure", sier forsker Per Bendix Jeppesen ved Aarhus Universitet til TV2. Han påpeker at dette er første gang slike sammenhenger er dokumentert i et kontrollert studie med mennesker.

Et annet tydelig funn var at deltakerne følte seg mer sultne etter å ha drukket sukralose, sammenlignet med vanlig sukker. Det kom frem i spørreskjemaene, hvor mange rapporterte økt matlyst og cravings – spesielt blant de overvektige.

Søtstoffet fikk altså kroppen til å jobbe hardere for å oppnå metthet, noe som kan føre til overspising – stikk motsatt effekt av hva mange håper på når de velger lightprodukter.

Hva med andre søtstoffer?
Selv om forsøket kun testet sukralose, mener forskerne at lignende effekter kan forventes av andre vanlige kunstige søtstoffer som aspartam (E951) og acesulfam-K (E950), som brukes i alt fra lightbrus til sukkerfri yoghurt.

Likevel påpeker Jeppesen at søtstoffer ikke er utelukkende negative. WHO anbefaler fortsatt bruk av kunstige søtstoffer for personer med diabetes og fedme, der kontroll av blodsukker og kaloriinntak er avgjørende.

Men for friske personer kan de nye funnene tyde på at bytte fra sukker til kunstige søtstoffer ikke gir noen stor helsegevinst på sikt – og faktisk kan gjøre deg mer sulten.