Aluminiumsfolie er en av de stille heltene på kjøkkenet. Den sier ikke mye, men den redder middager, dekker oppvasken og sørger for at rester fra i går smaker like godt i dag.
Men selv det mest hverdagslige verktøyet skjuler en overraskende mengde nerdete kunnskap – og kanskje har du brukt den feil hele tiden.
Det skriver Herkkusuut.
Mange har lurt på hvorfor den ene siden av folien er blank mens den andre er matt.
Er det bare design? Nei. Det er på grunn av måten folien er produsert på – nemlig ved å rulle to lag sammen og deretter separere dem igjen.
Dette gjør at den ene siden er polert, den andre er grovere. Men det stopper ikke der, for forskjellen er ikke bare kosmetisk – den påvirker faktisk hvordan varme håndteres.
Ifølge eksperter reflekterer den blanke siden rundt 88 % av varmestrålingen, mens den matte siden bare når rundt 80 %. Dette betyr at siden du vender mot maten faktisk utgjør en forskjell.
Vil du holde maten varm? La den blanke siden vende mot maten. Det bidrar til å reflektere varmen tilbake og holde retten varm lenger – perfekt for ovnsbakte retter eller grillet mat som må småkoke en stund.
Hvis du vil kjøle ned raskt, bruk den matte siden innover. Den absorberer varme litt bedre og fremskynder avkjølingen – ikke verst hvis du har en rykende varm lasagne som må settes i kjøleskapet.
Den glatte, skinnende siden har også en annen fordel: Den gjør det lettere å løsne maten. Spesielt når du griller delikate typer som fisk eller smeltede oster, er dette siden du bør bruke mot maten hvis du vil unngå at halvparten av den setter seg fast når du snur den.
Så neste gang du drar ut folie fra skuffen, kan du klappe deg selv på skulderen for at du vet hvilken vei som er riktig. Det er ikke bare en skinnende sølvrull – det er kjøkkenets lille termo-trollmann.