Mange gjør denne vanlige feilen: Gjør aldri dette når du koker ris

27/06/2023 13:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er en veldig vanlig feil som mange gjør – men faktisk bør du gjøre noe helt annet.

Ris er noe som ofte står på menyen i norske hjem. De fleste skyller også risen før de tilbereder den.

Det er et velkjent råd som har kommet til av flere grunner. Du bør blant annet skylle risen din fordi den fjerner overflødig stivelse og dermed sikrer at risen ikke fester seg sammen etterpå, i tillegg bør du vaske risen for å fjerne overflødig arsen.

Arsen er et giftig grunnstoff som tilhører halvmetallene og finnes mye i naturen, i et stort antall kjemiske forbindelser og mineraler. Dette er skrevet av blant annet Samvirke.dk.

Du bør derfor alltid skylle risen før koking og eventuelt la den stå over natten, slik at arsenet vaskes ut mest mulig. I tillegg reduserer spising av ris risikoen for kreft ved å skylle ut så mye arsen som mulig.

For de fleste virker det helt naturlig å kaste vannet som brukes til å rense risen i vasken – det er en veldig vanlig feil, men faktisk viser det seg at man bør gjøre noe helt annet.

Det er rådet fra helseblogger Sabrina Wang, som lærte seg et smart husmortriks i Kina. Det skriver Apartment Therapy.

Du bør ikke kaste vannet i vasken. Foto: Shutterstock

– Ris er så vanlig (i Kina, red.), så i stedet for å kaste bort vannet vi bruker til å skylle risen med, sparer vi det, forklarer hun. Grunnen til å spare på vannet er nok – for de fleste – ganske overraskende.

Det viser seg at det er et utmerket rengjøringsmiddel.

Grunnen til at vannet er et effektivt middel mot skitt og inngrodde matrester er risens høye stivelsesinnhold. Dette gjør vannet "surt" igjen.

Derfor skal du visstnok kunne bruke den til alt fra oppvask til rengjøring av skitne overflater, kjøkkenutstyr og redskaper.

Derfor bør du ifølge helsebloggeren heller legge vannet i en lufttett beholder og sette det i kjøleskapet, hvor det kan holde seg i en uke.

Det er imidlertid bare noen få ting du bør være oppmerksom på i denne forbindelse. Du bør for eksempel ikke bruke vannet til å rengjøre overflater som er flekkete med fett, akkurat som du kun skal bruke vann som du har skylt hvit ris med.

"Unngå basmatiris og brun ris, siden disse risvariantene ikke inneholder så mye stivelse. Det er det som gjør risvann til et så godt rensemiddel," utdyper Sabrina Wang til Apartment Therapy.

Risavløpsvann har også flere andre smarte funksjoner. Den kan blant annet være effektiv for å få blomster til å vokse og blomstre.

Med andre ord – skyll gjerne risen din, men spar på vannet, da den er effektiv til mange smarte husmortriks.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Forskere forteller: Derfor skal du ikke drikke kaffe om morgenen For å få mest mulig ut av effekten av koffein bør vi ifølge forskning vente flere timer før vi drikker den første koppen.