Dette gjelder både frossen og fersk.
Akkurat nå leser andre
Bruken av frosne bær er populær i mange norske hjem, spesielt til smoothies og desserter.
Men det er viktig å være klar over hvor bærene kommer fra, da importerte frosne bær kan utgjøre en helserisiko.
For ikke mange år siden ble det påvist norovirusinfeksjoner knyttet til frosne bær importert fra utlandet. På bakgrunn av dette gjorde Danmarks Fødevareinstitutt (DTU) for noen år siden en vurdering av hvor effektivt varmebehandling av bærprodukter som juice og paier kan inaktivere norovirus.
Norovirus kan forårsake Roskildesyke dersom bærene ikke varmebehandles. En infeksjon fører vanligvis til symptomer som kvalme, oppkast, magesmerter, diaré og i noen tilfeller feber.
Den gang var myndighetenes anbefaling å varmebehandle importerte frosne bær. Mer spesifikt ble det anbefalt å koke bærene i ett minutt ved 100 grader.
Les også
Viruset stammer fra avføring og kan derfor havne på bærene gjennom uvaskede hender, forurenset drikkevann eller andre kilder til smitte før de fryses ned.
Ikke alltid nødvendig
Det er imidlertid ikke nødvendig å koke bærene i alle situasjoner.
Dette forklarer Cathrine Svindland, seniorrådgiver i Mattilsynet, ifølge magasinet KK.
Hun understreker at det i de fleste tilfeller er trygt å bruke importerte bær uten koking, men påpeker viktigheten av varmebehandling når de serveres til personer med svekket immunforsvar – for eksempel små barn, eldre, gravide eller immunsvekkede.
For å være på den sikre siden anbefales det å koke bærene i ett minutt før bruk dersom de skal spises i retter som ikke varmebehandles videre. Dette sikrer at eventuelle virus eller bakterier blir drept før bærene spises.
Også ferske bær må håndteres med omtanke
Les også
Ferske bær bør håndteres like nøye. Det er viktig å vaske dem grundig for å redusere risikoen for parasitter.
Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har forsker Tamirat Tefera Temesgen testet ulike metoder for å fjerne parasittene Cyclospora cayetanensis, Cryptosporidium parvum og Giardia duodenalis fra bær.
Forsøkene hans viser at skylling i et dørslag under kaldt vann i ett minutt fjerner de fleste parasitter. Enda mer effektivt er det å skylle bærene i en blanding av husholdningseddik og vann eller å bruke en salatslynge.
Ved disse metodene ble over 80 prosent av alle de tre testede parasittene fjernet.