Sprø, kalde jordbær fra kjøleskapet? Det har lenge vært en sommertradisjon, men nå viser det seg at vi har spist dem helt feil.
Jordbær bør ikke serveres kalde, ifølge bærprodusenten Driscoll's. Ifølge deres anbefalinger bør jordbær tas ut av kjøleskapet én til to timer før servering, slik at de kan nå romtemperatur og utvikle sin fulle smak og aroma, ifølge Huffington Post.
Driscoll's understreker at jordbær kan holde seg opptil fem dager i originalemballasjen i kjøleskapet, men at de smaker best når de får varmes opp litt før servering. De anbefaler også å skylle dem rett før de spises – ellers risikerer de å bli myke og smakløse.
Flere eksperter støtter dette. Southern Living anbefaler en halvtime på kjøkkenbenken, BBC Good Food sier en hel time, og til og med Worcestershire County Council har uttalt at jordbær bør bringes til romtemperatur før servering.
Dan Souza fra America's Test Kitchen forklarer hvorfor det fungerer: «Bare litt varme er nok til å trekke aromaene ut av frukten og ut i luften, mens kulde demper de søte smakene.»
Etter å ha testet rådene på sin egen jordbærsnack, innrømmer Amy Glover at forskjellen var betydelig. De kalde bærene smakte flatt, mens de milde bærene eksploderte med sødme og duft.
Konklusjonen er klar: Hvis du vil få mest mulig ut av sommerjordbærene dine, la dem stå på kjøkkenbenken en stund. Det er en liten forandring – men det utgjør en stor forskjell.