Matvarer ekspertene ikke tør røre – spises av nordmenn hver dag

26/07/2025 23:58

Martine

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Noen e-stoffer er koblet til kreft. Nå ber forskere deg styre unna pølser og pålegg.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

I butikkhyllene ser alt fristende og fargerikt ut. Men bak den fine innpakningen og den lange holdbarheten skjuler det seg stoffer som kan være langt fra ufarlige.

Dagbladets DinSide har løftet fram en ny advarsel om tilsetningsstoffer – de små kodene bak på matpakken som vi sjelden tenker over.

Disse stoffene finnes i alt fra yoghurt til pølser, men ny forskning viser at flere av dem kan være helseskadelige – ja, til og med kreftfremkallende.

Hva er det egentlig vi får i oss?
Hver dag får vi i oss en mix av såkalte e-stoffer – tilsetningsstoffer som gir maten farge, smak og lengre holdbarhet.

Disse er testet og godkjent, men noen viser seg nå å være mer risikable enn vi trodde. Forskere har avdekket at enkelte av dem gir negative helseeffekter – spesielt i kombinasjon med andre stoffer.

Spesielt én gruppe matvarer vekker bekymring
Kjøttprodukter som pølser, bacon og leverpostei inneholder ofte nitritt og nitrat – og nettopp disse stoffene kobles nå til økt risiko for tarmkreft.

EU har allerede vedtatt å senke grensene, og forskere mener nivåene vi får i oss kan være helseskadelige – uansett alder.

En ekspert sier rett ut at han aldri kjøper bacon med nitritt. Og Kreftforeningen? De anbefaler å unngå bearbeidet kjøtt helt.

Myndighetene har satt i gang ny vurdering
Mattilsynet har nå bedt Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) undersøke hvor farlige disse stoffene faktisk er.

Målet er å finne ut om eksponeringen for nitrat og nitritt er en reell helserisiko for oss nordmenn. En ny vurdering skal være klar i 2026 – men i mellomtiden advarer ekspertene: Vær bevisst på hva du spiser.

Hva bør du gjøre?
Det er ikke lett å unngå alle tilsetningsstoffer, men ekspertene er klare på én ting: Jo mindre bearbeidet mat du spiser, jo bedre for helsa di.

Se etter matvarer uten nitritt og nitrat, og styr unna produkter med lange E-nummer-lister du ikke forstår.

Når til og med forskerne selv lar pølsa ligge igjen i butikken – da er det kanskje verdt å lytte?