Ny forskning: Så lenge skal et spedbarn dele rom med mor og far

08/11/2017 21:15

Anniken Hauge

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er både fordeler å ulemper ved å ha barna liggende i samme rom som foreldrene.

Å bli foreldre er kanskje det beste som skjer oss i løpet av livet. Samtidig vet alle foreldre at tiden med små barn og ikke minst innarbeiding av leggerutiner kan være forferdelig slitsomt.

Barnet skriker, man vet man ikke skal ta det opp, for hun eller han skal jo lære seg å sove i egen seng.

Eller?

Ny forskning viser nå at barn som deler rom med foreldrene utover de første fire månedene kan få føre til mindre og dårligere søvn for babyen.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Pediatrics, og gjengitt i forskning.no.

Studien ble gjennomført i USA, hvor 279 amerikanske mødre selv rapporterte egne barns sovevaner og besvarte spørreskjemaer da barnet var fire og ni måneder gammelt.

Spørsmålene gikk ut på hvor lenge barnet, om det var sammen med foreldrene eller på eget rom, hvor ofte de våknet, om de fikk måltider i løpet av natten og om barnet sov godt eller dårlig.

Studien viste at barn som sov alene allerede etter fire måneder, sov 45 minutter lenger med sammenhengende søvn enn de som fortsatt sov hos mamma og pappa.

Etter ni måneder ble forskjellene enda større:

De som hadde lært seg å sove alene etter fire måneder, sov i gjennomsnitt 1 time og 40 minutter lenger enn barn som fortsatt sov på foreldrenes rom.

Studien viste også at foreldrenes beslutning om hvor barnet skal sove, får konsekvenser senere. 

- For lite søvn hos spedbarn kan føre til overvekt og fedme, søvnløshet senere i livet og kan ha negativ effekt på foreldrene, sier Ian Paul, lege og forsker i pediatri fra Penn State College of Medicine, i en pressemelding

Norske studier viser også at barn som våknet ofte om natten eller sov lite, hadde høyere risiko for å utvikle emosjonelle eller adferdsmessige vansker som angst, depresjon og aggresjon når de blir eldre.

Forskerne bak den amerikanske studien mener likevel det mest forsvarlige er å la barnet sove på samme rom som foreldrene fram til det er 6 måneder gammelt, til tross for at forskningen viser at barna får dårligere søvn etter fire måneder.

 

Det er fordi risikoen for krybbedød er størst de første seks levemånedene og at derfor er tryggest å være i nærheten av foreldrene.

Les også: Forskere advarer: Mangel på søvn tar langsomt livet av oss