Å forstå de psykologiske prosessene knyttet til motivasjon for vedvarende fysisk aktivitet er av avgjørende betydning.
Fysisk inaktivitet anslås å påvirke en tredjedel av den voksne befolkningen globalt og er assosiert med utbruddet og forverringen av psykiske helseproblemer som depresjon og angst.
Økt fysisk aktivitet har vist seg å forbedre mental helse på nivå med "gullstandarden" som finnes i psykoterapeutisk og farmakologisk behandling. Langtidseffektene hemmes imidlertid ofte av mangel på motivasjon.
I en ny studie publisert i tidsskriftet Mental Health and Physical Activity rapporterte forskere fra University of Bath at kombinasjonen av skritttelling og oppmerksomhetstrening via en mobilapp betydelig forbedret motivasjonen til å trene blant studiedeltakerne.
Denne forskningen evaluerte den første digitale intervensjonen som kombinerer oppmerksomhetstrening med atferdsendringsprinsipper for å fremme engasjement og glede av fysisk aktivitet. Studien inkluderte 109 britiske voksne som ikke oppfylte anbefalt aktivitetsnivå.
I 30 dager ble alle deltakerne bedt om å sikte på 8000 skritt daglig ved hjelp av en enkel skritteller. Halvparten av deltakerne ble også bedt om å følge et daglig mindfulness-program via en app. Programmet besto av korte øvelser med fokus på kroppsbevissthet, bevegelse og trening.
Ved slutten av de 30 dagene hadde begge gruppene økt aktivitetsnivået uten signifikant forskjell mellom gruppene. Deltakerne i gruppen med både skritt telling og mindfulness økte aktiviteten med gjennomsnittlig 373 minutter moderat trening per uke, mens skrittellergruppen nådde et gjennomsnitt på 297 minutter per uke.
Mindfulness-gruppen rapporterte imidlertid en betydelig sterkere intensjon om å fortsette å trene.
"Resultatene våre viser at selv kortvarig oppmerksomhetstrening kombinert med skritttelling kan få folk til å ønske å bevege seg mer, noe som kan ha langsiktige fordeler," sier Dr. Masha Remskar, hovedforsker fra Institutt for psykologi ved University of Bath, ifølge Psychology Today.
"Å hjelpe folk med å bygge en intern drift for atferd er viktig - spesielt i en tid hvor mange sliter med å holde seg aktive."
Medforfatter Dr Max Western fra Department of Health ved University of Bath la til: "Dette er en spennende studie som kombinerer oppmerksomhetstrening med strategier utviklet for å hjelpe folk å bevege seg mer og internalisere motivasjonen deres for fysisk aktivitet."
"Det er et stort potensial her, og vi ønsker å avgrense disse verktøyene slik at de er mer engasjerende og effektive - spesielt for mennesker som balanserer mange krav i hverdagen," fortsatte han.