Det lukter svette i treningssalen. Armer strekkes i været, latteren sitter løst – men alle her bærer på en alvorlig historie.
Ifølge en omfattende artikkel fra NRK har forskere ved St. Olavs hospital i Trondheim testet et nytt treningsprogram for pasienter med tarmkreft og resultatene er oppsiktsvekkende.
En av dem som har vært med på dette programmet er Ranveig. Hun har vært gjennom flere operasjoner, inkludert stomi, og vet hvor mye kroppen kan tåle.
Men hun vet også hvor mye man kan vinne på å trene – og hun nekter å la sykdom definere hverdagen.
Fra sjokk til styrke
Etter sin første operasjon gikk det galt. Ranveig måtte hasteopereres, og våknet med stomi – uten å være forberedt.
Sjokket kom på toppen av kreftdiagnosen. Men da tarmen ble lagt tilbake, fikk hun en ny sjanse. Hun ble med i treningsgruppa på St. Olavs, der det handler om å bygge opp kroppen – sammen med andre i samme situasjon.
Her er fellesskap like viktig som fysisk styrke. Noen har trent hele livet, andre aldri. Men alle kjemper.
Og ifølge fysioterapeut Randi Vandsvik kan trening også forebygge komplikasjoner som brokk, som rammer mange etter slike inngrep.
Trening senket risikoen for kreftdødsfall dramatisk
Resultatene fra studien er mildt sagt oppsiktsvekkende:
Kreftpasienter som deltok i strukturert trening etter operasjon, hadde 28 prosent lavere risiko for tilbakefall, ny kreft og død sammenlignet med de som ikke gjorde det.
Forskjellen var spesielt tydelig mellom gruppene som fikk profesjonell oppfølging med instruktør, og dem som kun mottok en brosjyre med generelle treningsråd. De som faktisk trente jevnlig, hadde klart bedre helse og overlevelse flere år etter behandlingen.
Dette viser at målrettet trening ikke bare styrker kroppen – det kan faktisk redde liv.
Flere unge rammes
Tarmkreft rammer ikke bare eldre.
I 2024 fikk nesten 5000 nordmenn diagnosen – og antallet øker spesielt blant dem under 50 år. Norge er faktisk på tredjeplass i verden når det gjelder unge med tarmkreft.
Dette bekymrer kreftforskere, som nå mener trening må bli en del av selve behandlingen.
Ranveig hadde ett klart mål: å stå på scenen og synge med bandet sitt bare to uker etter operasjonen. Det klarte hun, og hun er både stolt og kreftfri. Det var verdt hver svette økt.
Nå vil hun at flere skal få sjansen
"Vi må fjerne begrensningene som hindrer folk i å trene", sier Vandsvik. Opplegget ved St. Olavs er fortsatt unikt i Norge, men både forskere og pasienter håper det snart blir vanlig praksis.
For Ranveig er det enkelt: Trening ga henne tilbake kroppen, livet – og drømmen om å stå på scenen igjen.