Nyttårsaften nærmer seg: Slik hjelper du hunden din best gjennom det nye året

20/12/2023 12:00

Emma

LIVSSTIL
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Nå er det noen råd om hvordan du best kan hjelpe din venn gjennom det nye året.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Nyttårsaften nærmer seg med stormskritt, og derfor bør hundeeiere allerede vurdere hvordan de best kan hjelpe hunden sin gjennom kvelden. De høye smellene og lysglimtene kan være en ubehagelig opplevelse for menneskets beste venn, advarer sjefsveterinæren hos AniCura, som har fem tips for å sikre hunden en trygg nyttårsaften.

Nyttårsaften er for mange nordmenn en festlig begivenhet, men for våre firbente venner kan det være en utfordrende tid.

Lyden av fyrverkeri kan være en stressende og ubehagelig opplevelse for spesielt hunder, som kan bli usikre på de høye, ukjente lydene og de store lysglimtene. Dette sier AniCura, som er en av landets største grupper av dyresykehus:

- Som hundeeier følger et stort ansvar i forhold til å hjelpe hundene våre godt gjennom nyttårsaften – og dagene frem mot det. Noen hunder har en tendens til å bli veldig engstelige når de hører lyden av fyrverkeri, noe som kan gjøre nyttårsdagen veldig ubehagelig for dem, sier sjefsveterinær hos AniCura Danmark, Hanne Friis, som har fem tips til hvordan du kan gjøre nyttårsaften mer behagelig for menneskets beste venn.

1. Prioriter lydtrening

De høye smellene og store lysglimtene i forbindelse med det nye året er spesielt ukjent for hunder. Derfor bør du lydtrene hunden din slik at den blir vant til nyttårsstøyen, sier Hanne Friis:

 - Det er lurt om du starter god trening allerede mens hunden er valp - jo tidligere hunden blir introdusert for lyden av fyrverkeri jo bedre, ellers risikerer du at den blir mer redd med årene. Derfor anbefaler vi at du går på YouTube og finner lyder av fyrverkeri og spiller med lav styrke, hvoretter du gradvis kan skru opp volumet mer når hunden har blitt vant til smellene.

2. Aktiver hunden din på dagen

Ifølge Hanne Friis er det også viktig at du aktiverer hunden til nyttårsaften, da det kan bidra til at hunden blir sliten og dermed blir mer rolig utover kvelden:

- Vi anbefaler at hundeeiere går en lang tur på dagtid slik at de er både mentalt og fysisk slitne, noe som i noen tilfeller kan bidra til at hunden slapper mer av om kvelden. Hvis du finner ut at hunden er usikker om dagen og ikke føler seg som en tur, kan du aktivere den innendørs med ulike spill.

3. Skap stille områder

Det kan ha en god effekt hvis du har mulighet til å innrede hjemmet ditt på en måte som skaper en trygg og rolig atmosfære der hunden kan søke tilflukt, sier Hanne Friis:

- Det er flere tiltak i innredningen av boligen som kan bidra til at hunden føler seg tryggere når rakerne får sparken. For eksempel kan det være en fordel å lage en hule, samt rulle ned gardinene og sette på rolig musikk slik at du skjermer både lys og lyd.

4. Vurder å passe på hunden din

I tilfeller der du har planlagt den store nyttårsfesten, kan det ifølge Hanne Friis også være verdt å vurdere om du kan få hunden din passet på:

Selv om vi selvfølgelig vil oppfordre deg til å tilbringe det nye året med hunden din, kan det være situasjoner der det er mer fornuftig å ha den passet på. Skal du for eksempel ha mange gjester på besøk, kan det være vanskeligere å finne roen for hunden, og derfor bør du vurdere om du kjenner noen som vil ha en roligere nyttårsaften – kanskje et sted utenfor byen hvor det er mindre fyrverkeri.

5. Gi beroligende medisin

Hvis hunden din har alvorlige problemer med angst, kan det være en god idé å konsultere veterinæren din, da det finnes forskjellige beroligende midler og medisinske løsninger som kan bidra til å lindre angstsymptomer:

- I noen tilfeller kan hunder oppleve så mye angst under fyrverkeri at beroligende midler kan være nødvendig. Det er imidlertid viktig å merke seg at medisiner kun kan fås på resept. Derfor er det lurt å bestille time hos veterinæren allerede før jul for å få faglige råd om riktig medisin og dosering, avslutter Hanne Friis, som understreker at man aldri bør eksperimentere med medisiner beregnet på mennesker.