Så ofte bør du bytte tannbørste: Resultatet vil overraske deg

14/03/2023

Emma Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Svaret kan overraske deg, og det er sannsynlig at du ikke har byttet tannbørste ofte nok.

Å pusse tennene er en viktig del av vår daglige rutine for å opprettholde en sunn munnhygiene. Men hvor ofte bør du egentlig bytte tannbørste?

Ifølge American Dental Association, bør du bytte tannbørste hver tredje til fjerde måned eller når busten begynner å se slitt eller ødelagt ut. Men hvorfor er det viktig å bytte tannbørste regelmessig?

Tannbørster blir raskt fylt med bakterier, da de kommer i direkte kontakt med munnen vår, som er fylt med mikroorganismer.

Hvis du ikke bytter tannbørste regelmessig, kan disse bakteriene bygge seg opp på børsten, og når du bruker den, kan du spre disse bakteriene til munnen og tannkjøttet. Dette kan føre til gingivitt og andre munnhygieneproblemer.

I tillegg mister tannbørstebørsten stivheten og blir utslitt over tid, noe som gjør det vanskeligere å pusse tennene effektivt.

Hvis du pusser tennene med en tannbørste med slitt bust, kan du gå glipp av å fjerne plakk og matrester fra tennene, noe som igjen kan føre til gingivitt og tannproblemer.

Derfor, for å opprettholde god munnhygiene, er det viktig å bytte tannbørste regelmessig. Hvis du har vært syk, er det også en god idé å bytte tannbørste, da sykdomsbakterier kan overleve på busten i opptil 10 dager.

Velg alltid en tannbørste med myk bust, da disse er skånsomme mot tannkjøttet, og puss tennene grundig i to minutter to ganger om dagen.

Bytt tannbørste regelmessig for å opprettholde sunn munnhygiene og unngå tannproblemer.

Bør du velge en elektrisk tannbørste eller en vanlig?

En elektrisk tannbørste kan være bedre enn en vanlig tannbørste når det gjelder å opprettholde god munnhygiene.

Ifølge en studie fra Cochrane Collaboration, en internasjonal organisasjon som gjennomfører systematiske litteraturstudier i helsevesenet, kan elektriske tannbørster være mer effektive enn manuelle tannbørster for å fjerne plakk og redusere risikoen for gingivitt.

Studien analyserte 56 forskjellige studier som sammenlignet elektriske tannbørster med manuelle tannbørster.

Resultatene viste at elektriske tannbørster var mer effektive for å fjerne plakk, spesielt i vanskelig tilgjengelige områder, for eksempel mellom tennene og langs tannkjøttet. I tillegg fant studien at elektriske tannbørster kunne redusere risikoen for gingivitt mer effektivt enn manuelle tannbørster.

Verdt å huske på før du bytter

Når du vurderer å bytte fra en vanlig tannbørste til en elektrisk tannbørste, er det flere faktorer å vurdere. Elektriske tannbørster er generelt mer effektive for å fjerne plakk og redusere risikoen for gingivitt, men de kan også være dyrere enn vanlige tannbørster.

Imidlertid kan en elektrisk tannbørste ha andre fordeler i tillegg til økt effektivitet. Mange elektriske tannbørster har innebygde timere som bidrar til å sikre tannpuss i den anbefalte tiden på to minutter. Noen modeller har også forskjellige innstillinger som lar deg tilpasse børstingen til dine individuelle behov.

En annen fordel med elektriske tannbørster er at de kan være enklere å bruke for personer med nedsatt håndfunksjon eller andre utfordringer som gjør det vanskelig å pusse tennene med en vanlig tannbørste.

Det er viktig å velge en elektrisk tannbørste av høy kvalitet som passer ens behov. Det finnes mange forskjellige merker og modeller på markedet, og det kan være lurt å lese anmeldelser og rådføre deg med tannlegen eller tannpleieren din før du tar en beslutning.

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.