Påsken er høytid for skiturer og fjellkos, men vær og føre kan snu raskt. Da er det viktig å kunne tilkalle hjelp – og det forutsetter at mobiltelefonen din fungerer.
Selv om Norge har svært godt utbygde mobilnett og nesten full befolkningsdekning, er det likevel områder i fjellet og utenfor allfarvei hvor du ikke kan regne med å ha dekning. Det gjelder særlig når du beveger deg langt bort fra veier og bebyggelse.
I slike tilfeller hjelper det at Norge har tre ulike mobilnett – og du trenger faktisk bare dekning fra én av dem for å kunne ringe nødnummeret 112. Nødsamtaler går nemlig gjennom uansett hvilket nett som er tilgjengelig – så lenge det finnes signal.
Bør ha ulike abonnement i familien
Dersom du reiser på tur med familie eller venner, kan det være lurt at dere har mobilabonnement fra ulike operatører.
På den måten øker sjansen for at noen i følget har dekning om det skulle skje noe.
Å ha ulike mobilmodeller kan også være en fordel, ettersom enkelte telefoner kan ha bedre antenne og rekkevidde enn andre.
Mobilvettregler i påskefjellet:
Før du pakker sekken og legger ut i naturen, er det noen enkle, men viktige mobilvettregler du bør kjenne til:
Hold mobilen varm og tørr: Kulde og fuktighet tapper batteriet raskt, og i verste fall kan telefonen slutte å virke. Oppbevar den i en innerlomme nær kroppen.
Ikke stol fullt på smartklokken: Skulle du måtte ringe nødetatene fra en smartklokke, er det ikke sikkert den sender korrekt posisjon. Feilmarginen kan være på flere kilometer.
"Dumme" telefoner mangler GPS: Har du en eldre mobiltelefon uten smartfunksjoner, vil det være vanskeligere for nødetatene å finne deg. Moderne smarttelefoner sender posisjonsdata automatisk.
Ta med ekstra sikkerhetsutstyr: På lengre turer bør du vurdere å ta med satellittelefon, GPS-enhet, skredsøker og annet relevant utstyr – og ikke minst lære deg å bruke det før turen.
God tur i påskefjellet – men vær forberedt. En fungerende mobil og litt ekstra planlegging kan utgjøre forskjellen hvis noe skulle gå galt.