Ikke all mugg betyr krise. Noen matvarer kan reddes – helt trygt.
Akkurat nå leser andre
Mugg på brødskiva eller syltetøyglasset innerst i kjøleskapet er noe de fleste har opplevd. Men er det egentlig farlig?
Hva kan du spise, og hva må i søpla med én gang? Nettsiden Samvirke har laget en guide, og her får du en lettlest og hverdagslig versjon basert på innholdet i deres artikkel.
Mugg kan være helsefarlig
Mugg viser seg som små hvite, grønne eller svarte flekker, men problemet er større enn det du ser.
Når mat først angripes av muggsopp, produserer den giftstoffer som kan være allergifremkallende, og til og med kreftfremkallende. Derfor er det viktig å vite når du kan redde maten, og når du ikke skal ta sjansen.
Noen matvarer tåler at du skjærer bort muggen, mens andre er helt umulige å redde fordi sporene sprer seg dypt inn i maten.
Les også
Dette må du alltid kaste
Brød med mugg kan ikke reddes, for selv en uskyldig liten prikk betyr at hele brødet er angrepet. Det samme gjelder saftige grønnsaker og frukt som tomater, druer, paprika og plommer.
Mugg elsker fuktige omgivelser, og spres lynraskt. Syltetøyglasset må også ut hvis du ser mugg, og nei, du kan ikke bare skrape av toppen. Det gjelder også nøtter, spesielt tropiske nøtter som kan inneholde farlige mugggifter, og alt kjøtt og pålegg.
Myke meieriprodukter som fløte, creme fraiche og kremost må rett i søpla ved det minste tegn til mugg.
Dette kan du faktisk redde
Harde oster som parmesan og Prima Donna kan du skjære mugg av, fordi sporene ikke sprer seg like lett i de faste ostene.
Det samme gjelder harde grønnsaker og rotfrukter som gulrøtter, poteter og kål. Også champignon kan reddes: Den hvite «pelsen» er ofte soppens eget mycel, ikke farlig mugg.
Les også
Når du fjerner mugg, skal du alltid skjære minst 1 cm rundt og under det mugne området. Og maten du redder bør spises samme dag, ikke lagres videre.
Så enkelt unngår du mugg-fellene
Selv om mugg noen ganger bare ser ut som en liten flekk, kan det være mer alvorlig enn det virker.
Når du vet hvilke matvarer som kan reddes, og hvilke som aldri bør spises, er det mye enklere å unngå både matforgiftning og matsvinn.
Er du det minste i tvil? Da er det tryggest å la maten gå i søpla.