Slik unngår du at påskelunsjen blir en bakteriebombe

18/04/2025 13:01

Yvonne

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Det er lite som ødelegger påskestemningen som matforgiftning. Heldigvis er det lett å unngå – bare du følger noen enkle (og veldig fornuftige) regler.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Påsken er tiden for kos, familie og ikke minst bugnende lunsjbord fylt med egg, laks, skinke og deilige påskekaker. Men midt i hyggen lurer en usynlig trussel: bakteriene. Setter du maten fram for tidlig – eller lar den stå ute for lenge – risikerer du å gjøre påskekosen til en magesur affære.

Heldigvis finnes det noen enkle grep som gjør at du kan unngå matforgiftning og likevel nyte både lunsj og rester i fred og ro.

1. Vent med maten til gjestene faktisk sitter klare
Kalde retter som røkelaks og kjøttpålegg bør først settes på bordet rett før servering. Ikke bare holder maten seg bedre – den smaker også ferskere. Så styr unna "alt på bordet en time før"-stilen.

Varme retter? De skal være varme, ikke lunkne. Server dem rykende ferske, og ikke la grytene stå i timesvis og duppe i romtemperatur etterpå.

2. Ikke la restene sole seg på kjøkkenbenken
Når alle er mette men samtalen er godt i gang, er det fristende å la maten stå ute litt for lenge.

Men det er akkurat det bakteriene håper på. Sett restene i kjøleskapet så fort som mulig – da kan du trygt nyte dem dagen etter også.

3. Server mindre – og oftere
Et godt tips er å porsjonere ut maten i omganger.

I stedet for å sette alt på bordet samtidig, kan du fylle på fatene etter hvert.

Det minsker tiden maten står i romtemperatur – og gir deg samtidig muligheten til å friske opp anretningen underveis.

Helt ærlig: ingen savner den svette skinkeosten klokka halv fire.

4. Vask hendene, kjære deg
Det sier kanskje seg selv, men la oss minne om det likevel: Vask hendene før og etter du håndterer mat. Gjerne også mellom servering og påfyll. Det tar 20 sekunder – og kan spare deg for en hel dag på do.

Så, kos deg med påskelunsjen! Men la ikke egg og pålegg bli et grobunn for bakteriebonanza.

Følger du disse enkle tipsene, kan du heller bruke påsken på det den faktisk er til for: appelsin, kvikklunsj og en god lang skitur.