En ny studie viser oppsiktsvekkende resultater.
Akkurat nå leser andre
En ny banebrytende studie ledet av forskere fra Københavns Universitet viser at ultraprosessert mat fører til vektøkning, forstyrrer hormoner og introduserer skadelige stoffer som er forbundet med synkende sædkvalitet.
Resultatene indikerer at det er selve bearbeidingen av matvarene som gjør dem skadelige for både metabolisme og fertilitet.
Det skriver Københavns Universitet i en pressemelding.
I løpet av de siste 50 årene har forekomsten av fedme og type 2-diabetes økt betydelig, mens sædkvaliteten generelt har sunket.
En mulig årsak til disse endringene kan være den økende populariteten til ultraprosessert mat.
Les også
De har blitt knyttet til en rekke negative helseeffekter, men forskere har vært usikre på om dette skyldes de industrielle ingrediensene, selve bearbeidingen, eller om det er fordi disse matvarene får folk til å spise mer enn de burde.
Et internasjonalt forskerteam har nå oppdaget at folk går mer opp i vekt på et ultraprosessert kosthold sammenlignet med et minimalt prosessert kosthold – selv når de inntar samme antall kalorier.
Studien avslører også at et kosthold med mye ultraprosessert mat fører til høyere nivåer av hormonforstyrrende stoffer, som er kjent for å påvirke sædkvaliteten.
Resultatene er publisert i tidsskriftet Cell Metabolism.
«Resultatene våre viser at ultraprosessert mat skader vår reproduktive og metabolske helse – selv når den ikke konsumeres i store mengder. Dette tyder på at det er selve prosesseringen som gjør den skadelig», sier Jessica Preston, hovedforfatter av studien, som utførte forskningen under doktorgraden sin ved Københavns Universitets NNF Center for Basic Metabolic Research (CBMR).
Samme kalorier, forskjellige resultater
Les også
For å få mest mulig nøyaktige data sammenlignet forskerne helseeffektene hos en rekke menn når de konsumerte henholdsvis ubearbeidet og ultrabearbeidet kosthold.
De rekrutterte 43 menn i alderen 20 til 35 år, som hver brukte tre uker på hver av de to dietttypene med en tre måneders «utvaskingsperiode» mellom.
Halvparten startet med det ultraprosesserte kostholdet, og den andre halvparten med det ubearbeidede.
I tillegg fikk halvparten av deltakerne et kaloririkt kosthold med 500 ekstra kalorier daglig, mens resten fikk et kosthold med et kaloriinnhold tilpasset størrelse, alder og aktivitetsnivå.
Deltakerne visste ikke hvilken diett de fulgte. Begge diettene inneholdt samme mengde kalorier, protein, karbohydrater og fett.
Les også
Mennene la på seg omtrent 1 kilo mer i fettmasse under det ultraprosesserte kostholdet sammenlignet med det ubearbeidede – uavhengig av om de fikk i seg en normal eller ekstra mengde kalorier.
Flere andre markører for kardiovaskulær helse ble også påvirket.
Hormonforstyrrende stoffer
Forskerne oppdaget også en bekymringsfull økning i nivåene av det hormonforstyrrende ftalatet cxMINP – et stoff som brukes i plast – hos mennene på det ultraprosesserte kostholdet.
Disse mennene opplevde også reduksjoner i nivåene av testosteron og follikkelstimulerende hormon, som er essensielle for sædproduksjon.
Man kan derfor konkludere med at müslibarer, toast og proteindrikker alle er deilige og enkle løsninger i en travel hverdag.
Les også
Men også matvarer du kan unngå hvis du, som mann, ønsker å forbedre fruktbarheten og den generelle helsen din.