En ny behandling utviklet i Spania har fanget oppmerksomheten til leger over hele verden. Med en suksessrate som overgår alt vi har sett så langt, kan dette være begynnelsen på en helt ny æra i kampen mot kreft.
Det uuttalte håpet vi alle bærer på
For noen betyr kreft kirurgi, for andre kjemoterapi, stråling og måneder – til og med år – med bivirkninger og usikkerhet. Så hva om det fantes en metode som kunne gi kroppen verktøyene til å kjempe selve kampen?
Det er akkurat det spanske forskere har jobbet med – og resultatene har allerede snudd opp ned på forståelsen av hvordan kreft kan behandles.
En ny tilnærming: Når kroppen kjemper tilbake
Ved den høyt spesialiserte Hospital Clínic i Barcelona har over 500 pasienter blitt behandlet med en avansert form for immunterapi som ikke bare bekjemper kreft – men også gir kroppen muligheten til å bekjempe den selv.
Behandlingen kalles CAR-T celleterapi og er ikke en tradisjonell metode. Den er skreddersydd for pasienter der konvensjonell behandling ikke lenger har noen effekt.
I stedet for å tilføre nye stoffer utenfra, jobber vi med kroppens egne immunceller – nærmere bestemt T-celler – som er genmodifisert slik at de kan gjenkjenne og angripe kreftceller som ellers har lært seg å gjemme seg.
Prosessen foregår i laboratorier, hvor cellene er utstyrt med en slags «radar» som kan finne og ødelegge kreften.
Resultatene er ikke bare oppmuntrende – de er oppsiktsvekkende. Ifølge det spanske forskerteamet oppnådde mer enn halvparten av de behandlede pasientene fullstendig frihet fra sykdom, også kalt remisjon. Og i noen typer kreft var tallene enda høyere.
Et gjennombrudd i antall
Responsratene varierte avhengig av type kreft, men de er alle bemerkelsesverdige:
Lymfatisk leukemi: 90 %
Myelomatose: 60 %
Non-Hodgkin lymfom: 50 %
Behandlingen gis til pasienter hvor standardbehandling har sviktet. Dette gjør resultatene enda mer imponerende – og gir håp til tusenvis av andre som befinner seg i en situasjon der alternativene er få.
Selv om behandlingen fortsatt bare er tilgjengelig ved noen få sentre, testes den nå på flere typer kreft – inkludert bryst-, hjerne- og lungekreft – i Spania, Tyskland og andre land.
Fremtiden: Fra eksperiment til standardbehandling?
Det store spørsmålet nå er om CAR-T-terapi kan gå fra å være eksperimentell og eksklusiv til å bli allment tilgjengelig.
Teknikken er kompleks, og behandlingene krever høyt spesialisert utstyr og ekspertise. Men suksessen fra Barcelona viser at vi står overfor en reell mulighet til å endre hele måten vi tenker på kreftbehandling.
Så langt er behandlingen en realitet for utvalgte pasienter. Men hvis utviklingen fortsetter, kan vi i fremtiden snakke om at kreft ikke lenger er en dødsdom – men en sykdom som kroppen kan lære å bekjempe selv.
Artikkelen er basert på informasjon fra Focus.de