Svært få vasker dette i bilen: Kan både koste deg dyrt og være skadelig for deg

19/07/2023 15:30

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Dette kan få store konsekvenser.

Det er fint å kunne slå på bilens klimaanlegg når temperaturen er høy og luften i kupeen er tett av solens varme.

Den kalde luften du føler når klimaanlegget startes, oppstår fordi det er en slags radiator under instrumentpanelet, som blir kald i stedet for varm, sirkulerende kald luft rundt hytta.

Et biprodukt av denne kjølingen er kondens, som dannes på radiatoren. Om sommeren, spesielt på en varm fuktig dag, vil du kunne se vann dryppe ut midt i bilen, dette er ganske bevisst, for hvis dette avløpet hadde stoppet, ville du i stedet få føttene våte når du sitter i bilen.

Men fuktigheten som er på radiatoren og i varmekanalene tørker ikke alltid helt ut, og i noen tilfeller danner det bakterier, sopp og andre mikroorganismer inne i planten. Det kan lukte litt sure sokker og er heller ikke helt sunt å puste inn – og her vil en aircondition-rens fungere godt.

Det skriver Chimneysgaard Danmark A/S i en pressemelding.

Gjør-det-selv-service med klimaanlegg

I de fleste butikker som selger bilutstyr, kan du kjøpe en spray som renser klimaanlegget og klimaanlegget på bilen, en såkalt "air condition cleaner". Det er en liten beholder som du legger for å tømme i hytta mens bilen startes og viften er satt til resirkulering.

Produktet i beholderen går sammen med luftsirkulasjonen og nøytraliserer bakterier og soppsporer samt ubehagelig lukt i planten og kan i stedet etterlate en frisk duft av sitrus hvis du velger en av dem med duft. Sprayen er ganske enkel å bruke og skader ikke bilens interiør eller etterlater flekker. Men du må unngå å inhalere agenten under tømming.

Slik gjør du:

  1. Slå av klimaanlegget og sett viften på full varme i 10 min. for å tørke ut radiatoren/fordamperen

  2. Sett systemet på middels varme og resirkulering

  3. Skru viften opp til full effekt

  4. Aktiver kabinrensboksen på gulvet foran passasjersetet

  5. Lukk vinduer og dører i 30 minutter

  6. Åpne vinduer og dører for å ventilere godt.

Du har nå renset bilens klimaanlegg og klimaanlegg for bakterier.

Vi anbefaler faktisk å bytte pollenfilter samtidig med en aircondition-rens, fordi filteret også kan inneholde smuss og lukt, men det er selvfølgelig helt opp til deg.

Hvis du ikke vil bry deg med å rengjøre klimaanlegget selv, kan du alltid bestille en avtale med en mekaniker.

Unnlatelse av å rengjøre en skitten AC-spole kan ikke virke som en stor sak i begynnelsen, men problemer oppstår ikke ofte før senere.

Det skriver iecomfortac.

Fordi enheten jobber hardere, må andre deler repareres oftere. I ekstreme tilfeller kan ditt mindre problem til slutt føre til at systemet blir fullstendig byttet.

Kostnaden for et slikt skifte er ikke noe å være ønsket. Men heldigvis kan du komme i forkant av det ved å følge guiden ovenfor.