Syk i ferien? Da har du krav du bør kjenne til

15/07/2025 07:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Når kroppen sier stopp midt i ferieidyllen, kan det faktisk ha mer å si enn bare en ødelagt badeplan.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Du er klar for sol, avslapping og fri – men våkner med feber eller en forstuet ankel. Hva skjer med feriedagene dine da?

Sommerferien skal være et avbrekk fra jobben – men sykdom kan snu planene på hodet. Heldigvis har du som arbeidstaker noen rettigheter du bør kjenne til, ifølge Arbeidstilsynet.

Du kan få ferien tilbake – men da må du gjøre dette
"Hver sommer hører vi fra folk som har fått hele ferien spolert av sykdom. Mange lurer på om de kan få nye feriedager, og svaret er ofte ja – men det krever dokumentasjon", sier rådgiver Trine Skoglund Kleftås i Arbeidstilsynet.

Reglene er ganske tydelige:

  • Blir du syk i løpet av ferien, kan du få utsatt feriedagene fra første sykedag – inkludert lørdag.

  • Du må være 100 prosent sykmeldt og ha dokumentasjon fra lege.

  • Du må gi beskjed til arbeidsgiveren din så fort som mulig.

Det samme gjelder hvis du blir syk rett før ferien starter. Da kan du også få utsatt hele ferien – men du må ha sykmelding og si ifra senest siste arbeidsdag før ferien.

Ikke all sykdom stopper ferien – og ikke all ferie stopper sykdom
Men hva om du bare har litt vondt i armen eller har brukket en tå? Da er det ikke sikkert det gjør deg “arbeidsufør” – selv om det kanskje ødelegger planene dine for fjelltur eller strandliv.

"En brukket ankel kan gjøre det umulig å gå i fjellet, men hvis du har en kontorjobb, er du kanskje fortsatt arbeidsfør", sier Kleftås. – Det viktigste er å snakke med legen din. Sammen vurderer dere om du er helt arbeidsufør – for det er det som gir rett til ny ferie.

Kort oppsummert:

  1. Få legeerklæring så raskt som mulig.

  2. Si ifra til arbeidsgiveren din tidlig.

  3. Du må være helt sykmeldt for å få utsatt ferien.

Ferieloven gir deg rettigheter – men du må selv ta grep.
Neste gang sykdom truer ferien din, vet du hva du skal gjøre. Det kan nemlig være forskjellen på tapte feriedager og en ny sjanse til å nyte dem senere.