Trikset alle burde kjenne: Derfor skal du snu eggene

Foto: Shutterstock.com

Dette ekstremt enkle trikset bør alle vite om.

Egg finnes ofte i de fleste danskenes kjøleskap. Heldigvis kan du kjøpe eggbrett i flere størrelser, slik at du ofte ikke kjøper flere egg enn nødvendig - men de fleste har sannsynligvis fortsatt opplevd å måtte kaste ut egg fra tid til annen.

For plutselig har eggene overskredet den 'beste før' datoen, og så går eggene inn i søpla. Men med en ekstremt enkel metode kan du faktisk forlenge eggenes holdbarhet til nesten dobbelt.

Les også

Enkelt triks med en kniv: Sånn unngår du å gråte når du hakker løk

Det forklarer bransjeforeningen Svenska Ägg.

Egg kan lett holde seg frisk lenge etter den "beste før" datoen.

Den "beste før"-datoen på eggene følger EU-regler og gjelder 28 dager etter dagen de legges i låven. Men som nevnt ovenfor er det en metode som kan få dem til å vare betydelig lenger enn det. Faktisk, mer enn dobbelt så lang, nemlig opptil to måneder.

Alt du trenger å gjøre for å forlenge holdbarheten er å sørge for at eggene vendes riktig i eggbrettet. Det høres kanskje sprøtt ut - men det har faktisk stor innvirkning på eggenes holdbarhet.

Snu eggene

«Egg som oppbevares i kjøleskapet med spisse sider ned, holder seg friske i minst 2 måneder», skriver Svenska Ägg på sine nettsider.

Det er derfor mulig å spise egg lenge etter at de har blitt "gamle" i henhold til datoen - hvis du bare snur dem opp ned og lagrer dem i kjøleskapet. Vi antar at dette trikset også kan brukes på danske egg.

Årsaken til at det forlenger eggets holdbarhet er enkel. Egget har en luftblære, som alltid sitter i den "runde" enden. Men eggene snur seg alltid med spissen opp og den runde enden ned i eggbrettene. Snu i stedet eggene slik at de "snur seg opp ned".

Hvis den runde enden vendes oppover og den spisse enden nedover, forhindrer luftblæren at eggeplommen kommer i kontakt med skallet etter hvert som egget eldes – noe som igjen fører til at eggene varer lenger.

Så enkelt kan det gjøres.

Les også

Dette skjer med kroppen din når du slutter å spise kjøtt