Trikset alle burde kjenne: Derfor skal du snu eggene

15/07/2022 08:33

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Dette ekstremt enkle trikset bør alle vite om.

Egg finnes ofte i de fleste danskenes kjøleskap. Heldigvis kan du kjøpe eggbrett i flere størrelser, slik at du ofte ikke kjøper flere egg enn nødvendig - men de fleste har sannsynligvis fortsatt opplevd å måtte kaste ut egg fra tid til annen.

For plutselig har eggene overskredet den 'beste før' datoen, og så går eggene inn i søpla. Men med en ekstremt enkel metode kan du faktisk forlenge eggenes holdbarhet til nesten dobbelt.

Det forklarer bransjeforeningen Svenska Ägg.

Egg kan lett holde seg frisk lenge etter den "beste før" datoen.

Den "beste før"-datoen på eggene følger EU-regler og gjelder 28 dager etter dagen de legges i låven. Men som nevnt ovenfor er det en metode som kan få dem til å vare betydelig lenger enn det. Faktisk, mer enn dobbelt så lang, nemlig opptil to måneder.

Alt du trenger å gjøre for å forlenge holdbarheten er å sørge for at eggene vendes riktig i eggbrettet. Det høres kanskje sprøtt ut - men det har faktisk stor innvirkning på eggenes holdbarhet.

Snu eggene

«Egg som oppbevares i kjøleskapet med spisse sider ned, holder seg friske i minst 2 måneder», skriver Svenska Ägg på sine nettsider.

Det er derfor mulig å spise egg lenge etter at de har blitt "gamle" i henhold til datoen - hvis du bare snur dem opp ned og lagrer dem i kjøleskapet. Vi antar at dette trikset også kan brukes på danske egg.

Årsaken til at det forlenger eggets holdbarhet er enkel. Egget har en luftblære, som alltid sitter i den "runde" enden. Men eggene snur seg alltid med spissen opp og den runde enden ned i eggbrettene. Snu i stedet eggene slik at de "snur seg opp ned".

Hvis den runde enden vendes oppover og den spisse enden nedover, forhindrer luftblæren at eggeplommen kommer i kontakt med skallet etter hvert som egget eldes – noe som igjen fører til at eggene varer lenger.

Så enkelt kan det gjøres.