Smittetilfelle av ny koronavirusvariant funnet i Danmark

14/07/2022 12:34

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det første smittetilfellet er nå registrert i Danmark.

For litt over en måned siden ble en ny subvariant av Omikron oppdaget i India, som var den rådende coronavirus-varianten under vinter coronavirus-bølgen.

Den nye subvarianten kalles BA.2.75, og den har vist seg å være enda mer smittsom enn den opprinnelige Omikron-varianten. Den nye varianten står allerede for nesten 1/4 av alle registrerte smittetilfeller i India.

BA.2.75 har også spredt seg til to indiske stater og er også registrert i Japan, Tyskland, Storbritannia, Canada, USA, Australia og New Zealand.

I dag er det første smittetilfellet også funnet i Danmark. Det bekrefter Statens Serum Institut overfor TV 2. Varianten er funnet i en danske som har bodd i Sør-Europa og er registrert i Danmark tirsdag.

Som en konsekvens av den raske infeksjonen i India har WHO også satt BA.2.75 på listen over varianter som blir spesielt overvåket.

Virolog ved Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, tror imidlertid ikke det er grunn til bekymring. Han minner om at det er BA.5 som er den dominerende varianten i Europa og USA akkurat nå.

- Det er bra at WHO holder øye med nye varianter, men i Danmark dominerer BA.5, som allerede har utkonkurrert BA.2, og derfor er det også en forutsetning at BA.5 vil utkonkurrere en subvariant av BA.2 som den indiske, sier Allan Randrup Thomsen til TV 2.