Tygger du tyggegummi? Da får du kanskje i deg tusenvis av plastbiter

08/07/2025 11:05

Martine

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Forskere har avslørt noe ekkelt med tyggegummien din. Den kan være full av mikroplast – og du kan svelge alt sammen.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Ifølge en artikkel publisert av Next Level Padel, har forskere ved University of California i Los Angeles (UCLA) funnet ut at tyggegummi kan frigi hundrevis – til og med tusenvis – av mikroplastpartikler rett i munnen.

Disse plastbitene er så små at du ikke merker dem, men de kan havne i magen hver gang du tygger.

Tyggegummi er laget av en base som ofte består av plast. Forskningen viser at både syntetiske og naturlige tyggegummityper inneholder de samme typene polymerer – stoffer som polyetylen og polypropylen.

Disse stoffene er vanlige i plastemballasje og klær, og nå altså også i tyggegummi.

3000 plastbiter fra én bit tyggegummi
I laboratoriet tygget deltakerne på ulike typer tyggegummi i fire minutter, og forskerne samlet opp spyttprøver hvert 30. sekund.

Det viste seg at én enkelt tyggegummibit kunne slippe ut opptil 3000 mikroplastpartikler. Med tanke på at mange av oss tygger tyggegummi nesten daglig, kan dette føre til et inntak på rundt 30 000 plastpartikler i året.

Det mest oppsiktsvekkende? Plasten løsner i løpet av bare to minutter med tygging. Etter åtte minutter var nesten all mikroplasten frigjort. Det handler altså ikke om langvarig bruk – plasten kommer løs nesten med en gang du begynner å tygge.

Hva kan du gjøre?
Forskerne vet fortsatt ikke om denne typen mikroplast er helsefarlig for mennesker, men det er en økende bekymring for hvordan plast påvirker både oss og miljøet.

Derfor foreslår de at du fullfører ett tyggegummistykke før du begynner på et nytt, for å begrense plasteksponeringen.

Og viktigst av alt: ikke kast tyggegummien på bakken eller under pulten – det er plastavfall og bør behandles som det.

Så hva nå?
Tyggegummi har lenge vært sett på som en uskyldig vane – noe som frisker opp pusten og holder munnen aktiv.

Men nå vet vi at det også kan være en skjult kilde til mikroplast. Kanskje på tide å tygge litt mer bevisst?

Læs også:

Hva brukes det tredje rommet i vaskemaskinen din til? Få vet det, men her er svaret Vi vasker alle klær, men det viser seg at mange av oss plasserer vaskemiddelet feil i maskinens rom. Det største mysteriet er imidlertid det tredje rommet. Hva brukes det til? Her får du svaret:
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.