Ville du hoppet i etter barnet ditt? Disse redningsbrettene på danske strender splitter ekspertene

11/07/2025 10:57

Martine

LIVSSTIL
Foto: Stig Alenas / Shutterstock.com
Et gult redningsbrett henger nå på strender over hele Danmark. Men ikke alle mener det burde vært der.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Sommer, bølgeskvulp og lek på stranden kan raskt snu til panikk og rop om hjelp. Det som starter som en ferieidyll, kan i løpet av sekunder bli en kamp mellom liv og død.

Danske DR skriver at over 500 knallgule redningsbrett nå er plassert ut langs kysten i Danmark. De er laget for at vanlige folk, som deg og meg, skal kunne hjelpe hvis noen er i ferd med å drukne.

Men nå får tiltaket kritikk fra livredningseksperter som frykter at brettene kan friste folk til å hoppe uti – uten verken trening eller erfaring.

Og for alle nordmenn som nyter ferien langs danske strender, er spørsmålet relevant: Hva ville du gjort?

Kan ikke stoppe dem
"Hvis en far står på stranden og ser barnet sitt forsvinne i bølgene, så kan vi ikke stoppe ham i å hoppe uti", sier Mikkel Thomassen, medstifter av firmaet LifeBoard, som står bak brettene.

De ligner små surfebrett og er laget for at folk i panikk skal ha noe å holde seg fast i mens de prøver å redde noen.

Thomassen mener det viktigste er å gi folk det beste utstyret – fordi de uansett vil prøve å hjelpe.

Livredderne advarer: Du risikerer å drukne selv
Trygfondens Kystlivredning er derimot bekymret. De mener brettene kan gi folk falsk trygghet – og føre til at enda flere havner i vannet og i fare.

Livredningssjef Anders Myrhøj sier at de færreste dansker, eller turister, har svømmeferdighetene som kreves for å takle sterke strømmer og samtidig redde liv.

"Det beste du kan gjøre, er å ringe 1-1-2 og hjelpe fra land. Ikke kast deg uti med et brett hvis du ikke er trent for det", sier han.

Et godt hjelpemiddel – eller en fare?
Rådet for Større Bade- og Vannsikkerhed er også delt.

De understreker at redningsbrett ikke er bedre enn redningskranser – men at det kan være avgjørende å ha noe å flyte på hvis man først går i vannet.

"Det er som med et hus som brenner – ingen kan si sikkert om du bør løpe inn eller ikke. Det avhenger av situasjonen", sier Erik Bech i rådet.

Ta med hodet på ferie
Enten du er dansk fastboende eller norsk turist: Som strandgjest i Danmark kan du nå møte disse brettene langs hele kysten. 278 nye er satt opp bare i år.

Men husk: Å hjelpe er godt – men å tenke seg om kan redde flere liv. Ring alltid 1-1-2 først, og vurder nøye hva du faktisk kan gjøre – før du hopper uti.