Forside MAT Dropp saltet – dette er trikset som får tomatene til...

Dropp saltet – dette er trikset som får tomatene til å smake himmelsk

Glem det vanlige drysset med salt. Skal du virkelig få smaken ut av tomatene i sommer, er det én enkel ingrediens du bør bruke i stedet – og alle kokkene er enige.

Akkurat nå leser andre

Du trenger verken fancy oppskrift eller eksotiske krydder for å gjøre tomatene bedre. Bare én liten justering – og smaken blir en helt annen.

Tomater er sommerens superhelt på kjøkkenet – søte, saftige og perfekte i alt fra salater til smørbrød. Men selv de beste tomatene kan bli bedre. Spør du profesjonelle kokker hva de gjør for å få tomatene til å smake enda mer, får du det samme svaret hver gang.

Overraskende nok: Det handler ikke om salt. Det handler om eddik.

«Mange bruker salt, men det trekker ut vannet og fjerner sødmen», forklarer Stephen George, kjøkkensjef ved den anerkjente restauranten Number Nine i Kent.

«Jeg bruker eplecidereddik i stedet.»

Les også

Og han er ikke alene. Flere britiske toppkokker sverger til eddik – spesielt rødvinseddik – som den hemmelige smaken som løfter tomaten til nye høyder.

Det skriver Express.

Connon Robson, kjøkkensjef ved italienske Bar Gigi, sier det rett ut:

«Rødvinseddik er nøkkelen. Kombinert med god olivenolje gir det tomatene akkurat den syrligheten og friskheten de trenger.»

Chef Justin Tsang er enig. Han mener eddikens syre balanserer tomatenes naturlige sødme – og fremhever smaken på en måte salt aldri kan.

Så hva gjør du?

Les også

Skjær tomatene i skiver eller båter, drypp over litt rødvins- eller eplecidereddik, topp med en god olivenolje og et lite dryss flaksalt. Ferdig.

Og det stopper ikke der. Ifølge ekspertene passer ulike tomatsorter best med forskjellige smaker:

  • Kirsebærtomater: Perfekt med burrata, feta, mynte og litt sitrus.
  • Bifftomater: En klassiker i burgeren – bare legg til basilikum.
  • Plomme- og roma-tomater: Best til tomatsaus, gjerne med hvitløk, timian og ansjos.
  • Heritage-tomater: Kombiner med balsamico, urter og kraftig olivenolje.
  • Piccolo-tomater: Små og søte – nydelige med rå løk, oregano og sterk eddik.

Bytt ut saltet med eddik. Det er en enkel endring – men det kan forvandle tomatene dine fra helt greie til skikkelig gode.

Neste gang du lager salat, smørbrød eller bare trenger et lite løft på grillmaten – husk: Det er ikke alltid saltet som gjør susen. Det er syren.

Ads by MGDK