Én ingrediens er alt som skal til: Hemmeligheten bak en perfekt pavlova til 17. mai

29/04/2025 21:02

Yvonne

MAT
Foto: Shutterstock
Det er faktisk ikke så vanskelig å sørge for at pavlovaen får den perfekte konsistens - passe sprø og samtidig seig inni. Så lenge du kjenner hemmeligheten.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Lyst på en fristende dessert som både er spektakulær og enkel å lage til 17. mai? Pavlova har blitt alle nordmenns favoritt-dessert til nasjonaldagen, og med en enkel hemmelighet kan du lage den perfekt.

En luftig og sprø marengs, toppet med krem og friske bær, er det som setter prikken over i-en på festbordet. Les videre for å få tipsene som tar pavlovaen din til nye høyder!

Pavlova – en fest for både øyne og smaksløker
Pavlova har blitt en klassiker på mange festbord, spesielt rundt høytider som 17. mai.

Den lette marengsen, den kremete fyllingen og de friske bærene er en uovertruffen kombinasjon som kan gjøre hvilken som helst anledning ekstra spesiell.

Dessertens opprinnelse er omdiskutert, men enten du mener at den stammer fra Australia eller New Zealand, er pavlova en dessert som har fanget hjertene til mange rundt om i verden. Og den står på flere og flere norsk bord 17. mai - med god grunn.

Hemmeligheten bak den perfekte pavlovaen
Den største utfordringen med å lage pavlova er å få marengsen til å bli akkurat riktig.

Den skal være sprø på utsiden, men samtidig myk og seig på innsiden.

Her kommer hemmeligheten: potetmel (eller maizena) i marengsen.

Denne ingrediensen hjelper til med å stabilisere marengsen og gir den den perfekte, lett seige konsistensen i midten. Den forhindrer at marengsen blir sprø og skjør hele veien gjennom, og sørger for en myk kjerne som smelter i munnen.

Foto: Shutterstock

Oppskrift på perfekt pavlova til 17. mai

Ingredienser:

  • 4 eggehviter (romtempererte)

  • 250 g sukker

  • 1 ts hvitvinseddik

  • 1 ts vaniljesukker

  • 1 ss potetmel eller maizena

  • 2 dl kremfløte

  • 2 ss sukker (til kremen)

  • Friske bær (jordbær, bringebær, blåbær)

Slik gjør du:

  1. Forbered marengsen:

    • Forvarm ovnen til 120 grader (varmluft).

    • Pisk eggehvitene stive med en mikser på høy hastighet til de danner myke topper.

    • Tilsett sukkeret litt etter litt mens du fortsetter å piske, til marengsen er stiv og blank.

    • Sikt potetmelet (eller maizena) og vaniljesukkeret i marengsen, og vend forsiktig inn.

    • Tilsett eddik og pisk i 1 minutt til.

  2. Form pavlovaen:

    • Tegn en sirkel på et bakepapir (ca. 22-25 cm i diameter) og plasser papiret på et stekebrett.

    • Hell marengsen på papiret og bruk en slikkepott til å forme en høy ring med litt fordypning i midten for fyllingen.

  3. Stek marengsen:

    • Sett pavlovaen i ovnen og stek i ca. 1 time og 15 minutter, eller til den er sprø og lett gyllen på utsiden.

    • Slå av ovnen og la pavlovaen stå i ovnen med døren på gløtt i ca. 1 time for å avkjøles. Dette forhindrer at den sprekker.

  4. Lag kremen:

    • Pisk kremfløten sammen med sukkeret til den er stiv.

  5. Montering:

    • Når marengsen er helt avkjølt, fjern den forsiktig fra bakepapiret og legg den på et serveringsfat.

    • Fyll midten med den piskede kremfløten og topp med friske bær etter eget valg.

  6. Server og nyt!

En festdessert for alle
Pavlova er både enkel og imponerende, og med den hemmelige ingrediensen – potetmel – kan du være sikker på at du får en marengs med perfekt konsistens. Den vil garantert være en hit på 17. mai, og gi både smaksløkene og øynene en fest!