Forside MAT Kyllingvane skaper bakteriebombe: Mange tror det gjør kjøttet renere, men...

Kyllingvane skaper bakteriebombe: Mange tror det gjør kjøttet renere, men det motsatte er tilfellet

Raw Chicken filet meat, rå kylling bryst filet
Shutterstock

Denne hverdagsvanen kan gi deg kraftig mageinfeksjon – nå advarer helsemyndighetene.

Akkurat nå leser andre

Vi vet alle at rå kylling kan inneholde bakterier. Derfor gjør mange sitt ytterste for å unngå smitte i kjøkkenet: eget skjærebrett, rene kniver, håndvask og – for noen – en kjapp skylling av kjøttet under springen.

Men visste du at en av disse vanene faktisk kan gjøre vondt verre?

Skylling sprer bakterier

Det er Fødevarestyrelsen i Danmark, søsterorganisasjonen til Mattilsynet i Norge, som nå går ut med en klar advarsel i sosiale medier.

Å skylle kylling under springen kan nemlig spre farlige bakterier til hele kjøkkenet.

«Vi fraråder at man vasker eller skyller rå kylling under vannhanen. Når kjøttet blir gjennomstekt, dør bakteriene uansett. Problemet er at vannspruten kan spre bakterier fra kjøttet til vasken, benken, redskaper og til og med maten du skal spise rå, som salat eller brød», sier Fødevarestyrelsen i en video som er delt både på Facebook og Instagram.

Campylobacter gir sykdom

Les også

Bakgrunnen for advarselen er en økning i antall smittede med bakterien campylobacter, som ofte finnes i rått kyllingkjøtt.

Symptomene er ofte magesmerter, feber, kvalme og kraftig diaré som kan vare i flere dager. For små barn, eldre og personer med nedsatt immunforsvar kan sykdommen være ekstra alvorlig, og i sjeldne tilfeller føre til komplikasjoner som blodforgiftning eller leddbetennelse.

Ifølge europeiske smittevernmyndigheter registreres det hvert år titusenvis av tilfeller av campylobacter-infeksjon, og mørketallene antas å være store.

«Dette er ikke en bakterie man skal ta lett på. Den kan slå deg helt ut i flere dager, og i verste fall føre til alvorlige helseproblemer», advarer ekspertene.

Seks enkle råd for trygg kylling

Fødevarestyrelsen minner samtidig om seks grunnregler når du håndterer kylling:

  1. Vask hendene grundig etter kontakt med rått kjøtt.
  2. Hold rå kylling atskilt fra ferdig tilberedt mat.
  3. Stek alltid kylling helt gjennom.
  4. Bytt eller vask skjærebrett og kniv med en gang.
  5. Kast emballasjen fra rå kylling rett i søpla.
  6. Ikke smak på rå kyllingfarse.

Mange tror de gjør riktig

Les også

Mange hobbykokker tror fortsatt at skylling gjør kjøttet renere. Men kyllingene blir allerede skyllet på slakteriet, og dermed er det både unødvendig og risikabelt å gjenta prosessen hjemme.

Neste gang du skal tilberede kylling, er rådet fra myndighetene krystallklart:

Dropp vannkranen. Det kan være forskjellen på en god middag – eller en kraftig mageinfeksjon.

Ads by MGDK