Roper varsko om Halloween-gresskar: dette må du tenke på

23/10/2024 21:23

Yvonne

MAT
Foto: Opplysingskontoret for frukt og grønt
Foto: Opplysingskontoret for frukt og grønt
Dette bør du tenke på når du pynter med ekte gresskar.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Oktober er høysesong for gresskar i Norge, og det dyrkes ca. 1900 tonn hvert år, ifølge Ragnhild Eri, produktsjef for grønnsaker i Norgro. Blant familier med barn i alderen 6 til 15 år, kjøper nesten tre av ti gresskar for å lage Halloween-lykter.

Nå ber Opplysningskontoret for Frukt og Grønt folk om å tenke seg om.

Mye matsvinn
Når Halloween nærmer seg, er det mange norske hjem pyntet med gresskar. Det blir det mye matsvinn av. Undersøkelser viser at hele 6 av 10 personer kaster fruktkjøttet etter at de har laget Halloween-lykter.

Undersøkelsen, som ble gjennomført av Norstat for Opplysninsgkontoret for frukt og grønt (OFG) viser at én av ti nordmenn kjøper gresskar i forbindelse med Halloween, og det er et stort matsvinn forbundet med gresskarbruk i denne perioden.  

"Altfor mange kaster den gode maten fra gresskaret rett i søpla. Mange er kanskje ikke klar over at Halloween-gresskar faktisk kan spises, eller de vet ikke hvordan restene kan brukes", sier Iselin Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.

Kan spises
Sagen oppfordrer til å bruke gresskarkjøttet i retter som supper, stappe eller bakverk.

Selv om Halloween-gresskar dominerer i oktober, blir det stadig mer populært med andre gresskartyper. I disse dager finnes det norskproduserte varianter i butikkene. For ja, det finnes egne spisegresskar, som matgresskarene Butternut og Hokkaido. Disse variantene er både næringsrike og smakfulle, rike på vitaminer som A og C, samt fiber. Begge disse egner seg godt til matlaging og passer godt til blant annet suppe og i asiatiske retter. Hokkaido-gresskar er et utmerket valg for dem som ønsker å bruke gresskar i matlaging. 

Her er noen oppskrifter på gode retter hvor du kan bruke deler av gresskarene i stedet for å kaste dem: