Forside MAT Slik har du aldri stekt egg før: Når du prøver...

Slik har du aldri stekt egg før: Når du prøver det vil du aldri gjøre det på en annen måte igjen

Egg - Eier - Æg
Shutterstock

Legg bort oljen og smøret. Nå er det dette du skal steke egget i.

Akkurat nå leser andre

Det høres kanskje merkelig ut: å steke egg ikke i olje eller smør, men i pesto. Men ja, det er faktisk en trend som sirkulerer på TikTok og blant matbloggere nå, kalt «pesto eggs» eller «egg i pesto».

Hvorfor sverger så mange til det?

Idéen oppsto som en slags «hack» – i stedet for å bruke nøytral olje, bruker man pesto som «stekefett». Som med mange matfenomener finner vi oppskriftene i sosiale medier mer enn i tradisjonelle kokebøker.

I tillegg til å tilføre smak rett i stekepannen, har pesto allerede oljebase og fettstoffer som gjør at eggene ikke fester seg lett.

Nå har flere og flere matelskere kastet seg over trenden. En av dem er norske Gladkokken som demonsterer steketipset nederst i artikkelen.

Food Network beskriver at man bruker 2–3 spiseskjeer pesto i stedet for olje, før man knekker eggene direkte i pannen.

Les også

Kitchen Stories omtaler samme teknikk — å bruke pesto som stekeolje for å gi eggene ekstra smak.

Men: det finnes også kritiske røster som peker på at varmebehandling kan svekke pestoens friske smak, fordi urter fort blir brune og mister aroma.

Hvordan funker det rent praktisk?

Når pestoen varmes opp i stekepannen, begynner oljene og urtene å «bryte ut» smak, og man sprer pestoen som et tynt lag før eggene legges oppå.

Deretter stekes eggene rolig, ofte med lokk, til hviten har stivnet mens plommen fortsatt er myk — slik bevares både tekstur og smak.

Flere varianter inkluderer rød pesto i stedet for grønn, krydderflak, eller servering på toast med ricotta eller avokado.

Les også

Få oppskriften uner bildet

Slik gjør du – oppskrift på “Egg i pesto”

Ingredienser (1 porsjon):

  • 1 spiseskje pesto
  • 1 egg
  • En skive godt brød (gjerne surdeig)
  • Litt salt og pepper
  • (Valgfritt: litt kremost, spinat, ruccola eller cherrytomater)

Fremgangsmåte:

  1. Varm en non-stick stekepanne på middels varme.
  2. Ha i pesto, og spre den utover bunnen av pannen (som et tynt lag).
  3. Når pestoen begynner å «suse» litt (men ikke svi), knekk egget forsiktig over pestoen slik at plommen holder seg hel.
  4. Senk varmen litt om nødvendig, og legg på et lokk. La steke 2–4 minutter (avhengig av hvor fast du vil ha plommen).
  5. Smak eventuelt til med litt pepper (vær forsiktig med salt — pesto kan være salt i seg selv).
  6. Rist eller stek brødskiven litt i kanten av pannen hvis ønskelig, og legg egget oppå.
  7. Hvis du vil, kan du toppe med spinat, litt kremost eller cherrytomater for mer tekstur og farge.

Resultatet er et egg med smak av urter og pesto, med sprø kanter og saftig plomme. Det er vakkert å servere — og trenden beviser at selv de enkleste retter kan få nytt liv med en kreativ vri.

Click here to display external content from Facebook recommended by the editors. You can always enable and disable third-party content.

You agree to display external third-party content. It is possible, that personal data will be send to the provider of the content and other third-party services.

Ads by MGDK