3 personer drakk jordbærmilkshake på en restaurant: Kort tid etter mistet de alle livet

24/08/2023 08:30

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tre personer i USA er døde etter å ha drukket en jordbærmilkshake på en restaurant. Tre andre kunder måtte behandles på sykehus.

Til å begynne med var det vanskelig å fastslå hva som lå bak. Men etterforskere fant listeria i ismaskinene ved det berørte anlegget i Tacoma, Washington, sa Washington Health Department fredag.

Fordi maskinene ikke ble ordentlig rengjort, kunne de stavformede bakteriene sette seg og spre seg. De berørte ble til slutt infisert med patogenene via milkshake. Det skriver Tag24.

"De fleste som spiser mat som er forurenset med Listeria, blir ikke alvorlig syke," sa byrået i en uttalelse.

Men personer som er gravide eller er 65 år eller eldre og har et svekket immunsystem bør ringe legen sin hvis de utvikler listeria-symptomer. Disse inkluderer feber og diaré.

Listeriose er vanligvis ufarlig hos friske mennesker. Ofte blir det knapt lagt merke til. Inkubasjonstiden er vanligvis noen timer opptil seks dager, i sjeldne tilfeller opptil 14 dager, ifølge Robert Koch Institute (RKI).

Små barn eller personer med svekket immunforsvar kan imidlertid bli alvorlig syke. Dette kan forårsake blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse, som kan behandles med antibiotika.

Imidlertid inntreffer døden i 30 prosent av tilfellene.

Gravide kvinner risikerer også for tidlig fødsel, alvorlige fødselsskader eller fosterdød. Ifølge helsemyndighetene var immunsystemet til de seks pasientene fra Tacoma «mindre i stand til å bekjempe sykdommen».

Alle havnet på sykehus. Tre av dem overlevde ikke.