Advarer: Ekstrem hetebølge på vei

13/07/2022 08:11

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De kommende dagene vil bli veldig, veldig varme.

Sommeren er bestemt kommet over oss. Og hvis du drar litt sørover - noe mange nordmenn har gjort - så har sommervarmen absolutt også gjort sitt.

Både Spania og Portugal er for tiden rammet av en ekstrem hetebølge, der temperaturen på dagtid mange steder overstiger 40 grader. Lokalt, i de kommende dagene, kan temperaturen nå over 46 grader, noe som vil begynne å nærme seg rekordhøyder.

Luftmassen, som ligger over den iberiske halvøy i disse dager, brenner, og i en høyde på en og en halv kilometer er temperaturen mellom 25 og 30 grader. I Norge er temperaturen i en høyde på en og en halv kilometer sjelden over 15-18 grader.

Den varme luftmassen gir dermed lokale temperaturer på mellom 40 og 45 grader. På onsdag og torsdag kunne imidlertid temperaturen snike seg opp til 47 grader, og så plutselig er rekorden ikke langt unna.

Den spanske temperaturrekorden, som ble satt i fjor i august, er på 47,4 grader, og den europeiske rekorden er på 48 grader.

Både spanske og portugisiske meteorologiske institutter advarer om ekstrem varme de kommende dagene i forbindelse med hetebølgen. I Spania kan det vise seg å være ganske spesielt.

– Hetebølgen startet på søndag og kunne vare i ni-ti dager, noe som gjør den til en av de tre lengste hetebølgene i Spania siden 1975, sier Ruben del Campo til AFP.

Det vil imidlertid avta i løpet av denne uken og neste uke, men vil det spre seg til Frankrike, Italia og Tyskland.