Advarer mot bedrageri: har skjedd daglig den siste måneden

03/10/2024 18:00

Yvonne

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nærmest hver eneste dag den siste måneden har særlig eldre blitt lurt for store summer. Dette kan du gjøre for å beskytte deg.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Tyvene bruker pengene de har svindlet til seg på gullklokker, restaurantbesøk og elektronikk, viser bilder NRK har fått tilgang til.

De siste ukene har antall eldrebedragerier eksplodert i Oslo, advarer politiet. Bare i september skal 24 eldre ha blitt svindlet av personer som har oppsøkt dem hjemme. Hittil i år har det skjedd nesten 50 eldrebredragerier i hovedstaden, halvparten har skjedd den siste måneden.

Politiet mener det er flere ulike nettverk som opererer samtidig.

Summene som svindlerne har klart å lure til seg i de tyveriene som politiet har registrert, varierer mellom 50.000 til så mye som en halv million kroner.

I løpet av september er seks personer blitt pågrepet og siktet, og både videoovervåkning og teledata knytter dem sammen. Politiet prøver nå å kartlegge om de er en del av samme bande eller om de opererer i flere nettverk som fordeler områdene mellom seg.

Slik foregår det
Metoden som har blitt svært vanlig i den siste tiden kalles Safehouse-bedragerier.

Det foregår ved at svindlerne ofte tar kontakt per telefon og utgir seg for å være fra politiet. Deretter besøker de offeret hjemme og advarer dem om at noen prøver å lure dem.

De forteller offeret at de har tilgang til taushetsbelagt informasjon, og ber dem om å ikke involvere andre. Deretter får svindlerne kontroll over offerets bankkontoer og tømmer dem for penger.

Mens offeret ikke forteller noen om det som skjer fordi de tror de har taushetsplikt, blir kontoene deres tappet for penger.

Dette skal du gjøre
"Husk at politiet aldri vil be deg om å oppgi BankID eller be deg om å overføre penger til en bestemt konto. Hvis noen ber deg om det, kan du være sikker på at det er noen som forsøker å svindle deg, forklarer politiadvokaten som NRK har snakket med.

Her er noen tips fra politiet og DNB som du kan følge hvis du mistenker at noen forsøker å svindle deg:

  • Ta kontakt med politiet på 112, dersom noen henvender seg på døren og sier de er fra politiet og at de trenger din BankID, dine bankkort eller din mobiltelefon.

  • Ta kontakt med banken din umiddelbart om du mistenker at du kan ha blitt utsatt for bedrageri eller du har gitt fra deg opplysninger du tror andre kan bruke for å få tilgang til pengene dine

  • Legg gjerne på samtalen dersom henvendelsen du får kjennes ubehagelig, stressende eller merkelig. Legg ALLTID på dersom du blir bedt om å oppgi BankID.

  • Aldri gi fra deg BankID-informasjon til politiet eller banken, eller overfør penger på oppfordring fra andre. Banken eller politiet vil aldri be deg om dette.

  • Vær oppmerksom på at politiets og bankens telefonnummer kan misbrukes, slik at det kan se ut som at det er disse aktørene som ringer

  • Ta kontakt med det offisielle nummeret til banken hvis du er i tvil, ikke ring tilbake på et nummer du har fått oppgitt av de som ringer deg.