Advarer mot e-sigaretter etter at tenåringsgutt plutselig døde

31/07/2023 18:30

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En bekymret og sørgende stemor i North Carolina har delt en advarsel til foreldre og barn som vaper etter at hun plutselig mistet sin 15 år gamle stesønn.

Charlene Zorn bestemte seg for å dele prøvelsen familien hennes gikk gjennom etter at stesønnen hennes, Solomon Wynn, ble tatt av respirator og døde forrige måned.

Wynn var bare 15 år gammel, og var tidligere kjent av familien for å være en sunn tenåring som 'elsket' fotball og gikk på treningsstudio hver morgen. Det skriver Unilad.

For noen måneder siden tok Wynns helse en vending da han utviklet en "dårlig hoste".

Familien, fra Wilmington, dro til legen, og Wynn ble diagnostisert med det de "trodde var bronkitt".

Legene foreskrevet Wynn med antibiotika, steroider og inhalatorer, men da tilstanden hans ikke ble bedre, ble han henvist til lungelege.

Allergitesting og røntgenbilder viste at Wynn hadde brukt e-sigaretter eller såkalt 'vape', og tenåringen innrømmet raskt at vennene hans hadde «vist ham hvordan han skulle gjøre det».

I en samtale med Fox News Digital sa Zorn:

"Som foreldre hadde vi ingen anelse. Vi hadde ingen indikasjoner på at han hadde vapet. Verken faren hans eller jeg røykte, så det var ingen produkter i huset vårt han kunne få tak i. Det var ikke Ikke at det var noe tilgjengelig for ham. Det var noe han fikk gjennom vennene sine."

Etter at Wynn utviklet hosten, avtok styrken gradvis til han ikke klarte å gå på enda fem minutter fordi pusten hans var så anstrengt.

"CAT-skanningen viste at det var væske tre steder på lungene hans og rundt hjertet," sa Zorn.

"Han skulle oppsøke kardiologen den påfølgende mandagen fordi de åpenbart var bekymret fordi det påvirket hjertet hans. Og så på den fredagen, den 16. juni, kollapset han og havnet på sykehuset i respirator."

Wynns venner og familie ble blindet da han døde bare én dag senere. Hans død kom bare dager etter hans 15-årsdag.

I Wynns begravelse oppfordret stemoren hans venner og fotballkamerater til ikke å vape.

"Alle disse tingene som vi trodde Solomon skulle gjøre - vi trodde han ville spille fotball hele veien gjennom videregående," sa hun.

"Han snakket av og på om militæret. Han snakket om jobber han ønsket å ha," sa Zorn.

"Vi spøkte til og med om at han til og med hadde en familie en dag. Ingen av disse tingene kommer til å skje nå. ... Vi har minner. Det er alt vi har nå."

Food and Drug Administration (FDA) har forbudt 'flavored vapes' i et forsøk på å hindre barn i å ta opp vanen, men enkelte produkter er fortsatt på vei til markedet og i hendene på barn.

Zorn sa at hun ikke vet hvilken type vapes Wynn røyket. Hun har oppfordret foreldrene til å "snakke med barna dine", og legger til:

"Folk tror at vi overdriver eller, "Å, dette kan ikke skje med barnet mitt." … Dødsraten blant barn som vaper er veldig lav, ja, men antallet barn som havner på sykehuset og barna blir syke øker, ikke nedgangen."

Centers for Disease Control and Prevention uttaler at bruken av e-sigaretter er "utrygt for barn, tenåringer og unge voksne".

De fleste enhetene inneholder nikotin, som er svært vanedannende og kan skade hjernens utvikling hos ungdom. De kan også inneholde andre skadelige stoffer enn nikotin.