Advarer Putin: Ikke gjennomfør planen din

24/08/2022 09:54

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
FNs høykommissær for menneskerettigheter kom med en klar advarsel.

Vladimir Putin har hatt mange planer de siste 6 månedene, der krigen i Ukraina har vært en realitet. Den første var å overta Ukraina i maksimalt noen uker, noe som imidlertid ikke lyktes. 

En av de siste om stammen er planen om å sette krigsfanger for retten i havnebyen Mariupol, som er under russisk kontroll.

Denne planen advarer nå FN om å gjennomføre. FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) sier at krigsfanger ikke vil motta den nødvendige rettmessige beskyttelsen og en rettferdig rettssak, så eventuelle rettssaker vil være en krigsforbrytelse.

De russisk-støttede myndighetene i Mariupol installerer tilsynelatende metallbur i en hall som vil være rammen for en "internasjonal domstol". Det sier Ravina Shamdasani, talsperson for OHCHR.

- Dette er ikke akseptabelt. Det er ydmykende, sier hun og viser til bilder av metallbur i Mariupols store konsertsal, der det tilsynelatende skal holdes fanger.

Shamdasani sa at det også var bekymringer i FN over rettssaker mot russiske krigsfanger. En brite, en kroat og en svenske står overfor dødsstraff for anklager om å kjempe for Ukraina som leiesoldater.

Alle tre er tiltalt i en domstol i den selverklærte Donetsk People's Republic. De ble tatt til fange i Mariupol, som tidligere har vært sentrum for voldsomme kamper mellom russiske og ukrainske tropper.

Ytterligere to briter ble også tiltalt mandag, men står ikke overfor dødsstraff. Alle de fem erklærer seg ikke skyldig i tiltalen, ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.