Advarer samtlige bilister: Nå bør du få det gjort

06/10/2023 13:31

Emma Sletta

Nyheter
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Tar du turen over fjellet i høstferien, da bør du vurdere dette.

Høstferien er godt i gang flere steder i landet og det er nok flere som har planer om å komme seg litt bort fra de vanlige rammene.

Skal man ta turen opp i fjellet er det lurt å sjekke værmeldingen.

Tidligere denne uka meldte Meteorologisk Institutt at det var fare for snø i både Troms og Finnmark de nærmeste dagene, men det kan også bli snøbyger i Sør-Norge de kommende dagene.

- Fredag er det mulig at det kommer mer snø i fjellområdene. Det er sendt ut farevarsel i nord, som gjelder fra natt til torsdag, forteller Anne Solveig Andersen, meteorolog ved Meteorologisk institutt, til DinSide.

Andersen anbefaler alle å sjekke både veimeldinger og værmeldinger før man tar turen opp i fjellet. 

- Skal man opp i fjellet i høstferien bør man vurdere å bytte dekk. Særlig i Nord-Norge, men også i Sør-Norge om man skal kjøre opp til fjellet.

Også Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring, kommer med samme oppfordring.

- Skal du opp i høyden så skift til vinterdekk nå. Det er for sent når du skrenser rundt på sommerdekk på høyfjellet. Ikke bare risikerer du å skade andre, men du kan også bli stående fast over lengre tid om du er skikkelig uheldig. Det er bare å innse at vinteren melder sin ankomst i fjellet nå, og mange overraskes av snø og is på veien, sier han i en pressemelding.

Samtidig er det viktig å huske på at du risikerer redusert erstatning på forsikringen dersom du blir involvert i en trafikkulykke med sommerdekk på vinterføre.

Hun legger til at den første snøen ofte skaper litt kaos på veiene.

- Det gjelder å være litt føre-var. Hvis det er meldt snø og lave temperaturer er det lurt å la bilen stå den første dagen, fram til dekkene er skiftet, forteller hun.

Læs også:

Derfor bør du spise det hvite «rusket» på klementinen Vi alle elsker frukten for sin friske duft, søte smak og at den er så enkel å skrelle. Men det er faktisk det hvite «rusket» som skjuler en skattekiste av næringsstoffer.