Advarsel til foreldre: Slush kan gi helseskader hos barn

17/07/2025 18:30

Sofie

NYHETER
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Populær sommerdrikk kan være farlig for barn.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

I sommervarmen er det mange barn som strekker seg etter en kald og fristende slush. Men nå advarer eksperter: For små barn kan dette fargerike sommergodtet være mer farlig enn det ser ut.


Glyserol kan gi alvorlige bivirkninger
Ifølge britiske forskere bør slushdrikker som inneholder stoffet glyserol unngås av barn – spesielt de under åtte år. Glyserol, som ofte brukes som både søtningsmiddel og antifrysemiddel, er vanlig i både norske og utenlandske matvarer.

I små mengder er det ufarlig, men større inntak kan gi alvorlige reaksjoner hos yngre barn. Det skriver DinSide

"Disse drikkene kan virke harmløse, og bivirkningene er som regel milde. Men når de konsumeres i store mengder over kort tid, kan de utgjøre en alvorlig helserisiko for små barn", sier professor Robin May, fagdirektør i Food Standards Agency (FSA) – Storbritannias svar på Mattilsynet.


Studie dokumenterte akutte tilfeller
I en britisk studie omtalt av DinSide og publisert i Archives of Disease in Childhood, har forskere gått gjennom sykehusjournaler for 21 barn i alderen to til sju år. Barna hadde alle blitt akutt syke etter å ha drukket slush med glyserol, og flere av dem ble innlagt på sykehus kort tid etter inntaket.

Symptomene viste seg raskt – hos de fleste innen én time. Blant annet ble det rapportert om lavt blodsukker, tap av bevissthet og høy surhetsgrad i blodet. Ett barn fikk anfall, og fire måtte ta MR- eller CT-undersøkelser av hjernen. Selv om alle barna kom seg, uttrykker forskerne bekymring for at mildere tilfeller ikke nødvendigvis blir fanget opp.

"Yngre barn, spesielt de under åtte år, bør unngå slush-is som inneholder glyserol", heter det i rapporten.


Helsemyndigheter med klare råd
På bakgrunn av funnene anbefaler FSA at barn under sju år ikke får slush med glyserol i det hele tatt. For barn mellom sju og ti år bør dagsinntaket ikke overstige 350 ml – tilsvarende en vanlig brusboks.

Særlig advares det mot å gi barna flere slike drikker i løpet av kort tid. Myndighetene ber foreldre om å være på vakt, og oppfordrer dem til å:

  • Spørre om slushen inneholder glyserol

  • Sjekke etiketten og merking

  • Holde seg helt unna dersom man er usikker

Disse rådene gjelder uansett om slushen er kjøpt ferdig, laget hjemme, eller kommer fra et slush-konsentrat.


Dette skal du se etter – og når du bør kontakte lege
Blir barnet ditt kvalm, får hodepine eller begynner å kaste opp etter å ha drukket slush, bør du gi noe med sukker og kontakte legevakt. Dersom det oppstår tegn på sløvhet eller forvirring, skal du ringe nødnummeret umiddelbart.