Ambulansearbeideren Kjell langer ut: Nå er han lei av å se barn KOLLAPSE

20/02/2023 10:02

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock/Privat
Foto: Shutterstock/Privat
Kjell Moberg kommer med en sterk oppfordring til foreldre.

Ambulansearbeideren Kjell Moberg har sett seg lei på å se ungdommer kollapse av å ha inntatt for mye energidrikke. 

Nå ønsker han å advare foreldre og unge om risikoen ved å drikke de populære drikkene. 

"Unges konsum av energidrikker bare øker. Dette er ikke sunt. Jeg tror ikke at alle foreldre vet at barna deres drikker disse drikkene," forteller han til Aftonbladet.

Gjennom de siste månedene har vi flere ganger skrevet om sunne, friske tenåringer som har mistet livet etter å ha drukket for mye energidrikke. Kjell Moberg fra Sverige er ofte den første på stedet når noe slikt skjer.

"Ofte er de så dårlige at noen nær dem har kontaktet oss. Eller så har de selv ringt oss når de kjenner at de skjelver i kroppen. Da kommer vi og håndterer akutte tilfeller, slik som kramper og bevisstløshet," sier han.

Han forklarer at energidrikken ikke alltid er hovedproblemet, men at den muliggjør en mye større risiko. Det er langt lettere å holde seg våken om man drikker energidrikker (da disse inneholder store mengder koffein), og ungdommer kan bli sittende oppe flere netter på rad og spille dataspill eller f.eks. pugge til eksamen. Dessuten drikker man ofte for lite vann og spiser ikke nok ordentlig mat, og da sier kroppen til slutt ifra.

Det er spesielt én ting som plager ambulansearbeideren med selve drikkene: Alle studiene som utføres angående energidrikkenes effekter på kroppen er utført på voksne mennesker. Det er derfor uklart hvordan barn og unge påvirkes.

Det er ingen offisiell aldersgrense på energidrikke i Norge i dag, og butikker kan velge selv hvilken aldersgrense de vil sette – om de selvfølelig velger å følge dette i det hele tatt.

Og det synes Kjell er ansvarsløst.

”Jeg synes det er ekkelt at energidrikker muligens kan påvirke barn og unge i langt større grad enn voksne, og håper at alle foreldre leser dette!”

Det har dog vært snak om fra politiker at de vil innføre en offesiel aldergrense på energidrikk i Norge.