Usikkerheten rundt Donald Trumps potensielle kutt i amerikansk forskningsfinansiering får nå merkbare ringvirkninger internasjonalt. Flere amerikanske toppforskere vender blikket mot Europa – i jakten på stabile og forskningsvennlige arbeidsforhold.
Det skriver DR.
Blandt annet danske universiteter opplever nå en kraftig økning i interessen fra forskere ved prestisjetunge amerikanske institusjoner som Harvard, Yale, MIT og Princeton. Det er prosjektet "Science Hub Denmark", som drives av Copenhagen Capacity med støtte fra Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden, som nå rapporterer en rekordstor interesse fra forskertalenter i USA.
Bakgrunnen er en økende uro blant amerikanske forskere for hvilke fagområder en ny Trump-administrasjon vil kutte støtten til – særlig innen klima, miljø og samfunnsvitenskap. For mange representerer Europa en trygg havn, og Science Hub Denmark merker stor pågang. Halvparten av de 15.000 besøkene på prosjektets nettsider den siste tiden har vært fra amerikanske IP-adresser, og ved et karriereseminar på MIT i mars måtte mange interessenter avvises – det var langt flere søkere enn plasser.
Parallelt med det danske initiativet har også Frankrike lansert sitt eget program for å tiltrekke seg amerikanske forskere. Universiteter som Aix-Marseille tilbyr nå "vitenskapelig asyl" med øremerkede midler til forskere som mister jobben på grunn av amerikanske budsjettkutt. Én institusjon har allerede satt av 15 millioner euro til stillinger for nettopp dette formålet.
Danmark har valgt en annen tilnærming. Målet er ikke å konkurrere med USA, men å synliggjøre forskningsmulighetene som finnes i landet – spesielt innen grønne teknologier som Power-to-X, nevrovitenskap og bioløsninger. Flere av disse fagområdene er særlig sårbare for politiske kutt i USA, og derfor attraktive for forskere som ønsker å sikre sin videre karriere.
Prosjektet understreker at Danmark ikke forsøker å skape konflikt, men heller tilbyr et stabilt og forskningsvennlig miljø i en tid hvor mange forskere føler seg utrygge i hjemlandet. For Danmark er dette en sjelden mulighet til å tiltrekke seg noen av verdens beste forskertalenter – og styrke sin posisjon som en ledende forskningsnasjon i Europa.