Apple med stor nyhet: Lanseret ny iPhone

15/09/2021 09:45

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Pressefoto fra Apple
Foto: Pressefoto fra Apple
Den ligner de andre utenpå men inni er den helt ny.

iPhone 13 ble lansert på Apples nettlansering tirsdag kveld. Mye gikk den veien ryktene antok. Og de aller største forandringene er på innsiden.

Den største designendringen ble plasseringen av kameraene på baksiden. Men ellers ser den nesten helt ut som iPhone 12. 

De største endringene på den nye modellen er på innsiden og altså ikke på designet.

Noen av de nye/oppdaterte funksjonene er:

En bedre skjerm som kommer til å bruke mindre strøm, med hele 1200 nits lysstyrke. Det er imidlertid kun over små områder med HDR-innhold. Ellers klarer den 800 nits som ikke er så verst det heller - men naturlig nok ikke fullt så imponerende.

Et super kamera. Sensor shift kommer til de billigste iPhonene. I fjor var det kun iPhone 12 Pro Max som hadde sensor shift. Det går i praksis ut på at hele bildebrikken flytter seg i stedet for at glasset inni objektivet flyttes på, slik tradisjonell stabilisering fungerer.

Bedre batteritid. Mini vil få mye lenger batteritid - inntil 1,5 timer lenger. På vanlig iPhone 13 er det 2,5 timer lenger batteritid enn før. Apple sier det skyldes mer effektive komponenter og større batteri.

Og en rekke nye farger har også kommet til.  

Artikelen fortsetter under

”Vår mest Pro iPhone noensinne”

Tim Cooks påstand er at iPhone aldri har vært mer Pro enn i versjon 13. Her oppgraderes rammen rundt fra aluminium til rustfritt stål i ulike farger.

iPhone 13 Pro og Pro Max har begge fått nye kamera. Det er fortsatt safirglass utenpå dem, og i likhet med de vanlige iPhone 13-modellene har batteritiden økt med inntil 2,5 timer.

ProMotion-skjermene til iPhone kommer også. Det betyr 120 hertz-oppdatering og langt mer behagelig visning av innhold. Hvis den ikke trenger mer kan skjermen gå ned i 30 hertz. Dette er egenskaper som andre telefoner helt ned i rundt 4000 kroner har hatt lenge - først i år kommer den altså til Apples dyreste telefoner. Apple har vært heftige på ytelse lenge, men her får vi koste på oss et velkommen etter. Rett nok har de hatt teknologien i iPad Pro i noen år.

Skjermen får dessuten vesentlig høyere lysstyrke enn i den vanlige modellen, med 1000 nits over det hele, der iPhone 13 hadde 800 nits.

Helt nytt zoom-kamera med 3x zoom-faktor. En helt ny ultrabred med 92 prosent bedre egenskaper i mørket. iPhone 13 Pro-modellene har begge de største vanlige bildebrikkene i Apples utvalg, noe som burde bety meget bra egenaksper i mørke.

Denne gangen har Apple også lagt til autofokus i ultravidvinkelen for å gi gode makrobilder. Denne egenskapen var det Huawei som var pionerer for to-tre år tilbake, og i Android-verdenen har dette vært vanlig i både telefoner fra Samsung og OnePlus en liten stund.